Wethouder Vleij (links) en andere betrokkenen bij Mockingbird. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Wethouder Vleij (links) en andere betrokkenen bij Mockingbird. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Mockingbird Constellation maakt pleegzorg makkelijker

Algemeen 1.079 keer gelezen

Waddinxveen – De regio Midden Holland heeft een primeur. Donderdag 17 november is de eerste Nederlandse Mockingbird Constellation in Nederland van start gegaan. Vijf pleeggezinnen in Waddinxveen en Gouda willen de zorg voor hun kinderen delen, alsof ze één grote hechte familie zijn.

Zorg dat er mensen zijn waar pleegouders en -kinderen op terug kunnen vallen, net zoals in grote families. Op die manier kunnen mislukkingen ofwel breakdowns, worden voorkomen en kan een kind in het pleeggezin blijven. Dat is het idee achter Mockingbird Constellation; een concept dat is overgewaaid uit het Amerikaanse Seattle. In de Verenigde Staten is ondertussen zo’n twintig jaar ervaring met het concept. De eerste Mockingbird Constellation hier is een pilot in de regio Midden Holland. Een groot aantal instanties ondersteunt het project en was donderdag aanwezig bij de aftrap.

Ron en Miranda Maas uit Waddinxveen zijn de eersten in Nederland die hun huis openstellen als zogenaamde Mockingbird hub home; een (logeer)adres waar de leden van de andere families terecht kunnen om samen te eten, koffie te drinken, buiten te spelen of te logeren. De familie Maas heeft zelf geen kinderen, maar wel ervaring met pleegkinderen. “We dachten over een nieuwe plaatsing toen we over Mockingbird hoorde”, zegt Ron. Het concept sprak hem aan. De omgang met een pleegkind is anders, legt hij uit. “Reguliere ouders snappen niet altijd wat er speelt bij pleegouders”. Zo is het onderhouden van goede connecties met de biologische ouders van een pleegkind een belangrijk onderdeel van pleegzorg. “Binnen een Mockingbird Constellation kun je terugvallen op een groep mensen op fietsafstand, die de complexiteit van pleegzorg begrijpt.” Wethouder Femke Vleij is vaak bij jeugdinstellingen geweest in haar vroegere werkkring. “De kosten moeten daar zo laag mogelijk blijven en kinderen krijgen te maken met wisselende medewerkers. Het is zo triest en sober. Daar wil je zo min mogelijk kinderen plaatsen.”