Het echtpaar Demiz in hun verblijf in de tennishal.
Het echtpaar Demiz in hun verblijf in de tennishal.

Vluchtelingen met kunstwerken op de markt in Waddinxveen

Algemeen 1.300 keer gelezen

Waddinxveen - Ikram Demiz en zijn vrouw Remziye Demiz uit Turkije zijn sinds vorige week tijdelijk ondergebracht in de tennishal op sportpark De Sniep in Waddinxveen. Samen met zo’n 140 andere vluchtelingen. Eigenlijk mag je ze geen vluchtelingen meer noemen, ze hebben al toestemming om in Nederland te blijven en wachten hier op een woning. 

Het echtpaar Demiz en hun twee kinderen zijn zo’n vier maanden in Nederland nu. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016 waarbij de politieke tegenstanders Erdogan en Gülen tegenover elkaar stonden, is de familie Demiz hun leven niet meer zeker. Zij zijn zogenaamde Gülen-aanhangers waar politiek op gejaagd wordt in Turkije en dus zijn ze hun woonplaats Istanbul ontvlucht. Zes jaar lang hebben ze onder de radar geleefd om uiteindelijk toch maar te vluchten naar een ander land. 

Afgelopen week maakte ze kennis met burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis aan wie ze hun kunstwerken lieten zien. Zowel Ikram als Remziye zijn opgeleid tot tekenleraar en schilderen en tekenen wat af. Nieuwenhuis reageerde enthousiast en bood het stel aan om vrijdag 7 oktober op de markt te gaan staan in Waddinxveen om wat werk proberen te verkopen. Ze zijn nu druk bezig met al het werk, ook van andere kunstenaars, te verzamelen zodat ze vrijdag 10 tot 15 schilderwerken kunnen tonen. Remziye laat zien wat zo zoals schildert in haar privé vertrek in de tennishal. Van een molen en een kind tot bloemen.