Cock Vroom aan het begin van zijn carrière in Waddinxveen.
Cock Vroom aan het begin van zijn carrière in Waddinxveen.

Praktijk huisarts Cock Vroom bestaat 25 jaar

Algemeen 545 keer gelezen

Waddinxveen - Met één assistente; daar begon de praktijk van huisarts Cock Vroom op 4 oktober 1997 mee. De groene kaarten met patiëntgegevens die hij van zijn voorganger dokter Vreeken had overgenomen waren nog maar net vervangen door een digitaal dossier. Sindsdien is er veel meer veranderd. 

De praktijk aan huis is een klein medisch centrum geworden met in totaal negen medewerkers: drie assistentes, drie praktijkondersteuners, een praktijkmanager, een huisarts in opleiding en een tweede huisarts op dinsdag en vrijdag.

Vijfentwintig jaar geleden was er nog geen Huisartsenpost. Iedere huisarts had één keer per week avond- en nachtdienst voor de helft van alle inwoners van Waddinxveen. En één keer in de vijf weken een heel weekend van vrijdagavond tot zondagavond. Omdat er nog geen mobiele telefoon was, moest er altijd iemand thuisblijven voor het geval een patiënt aan zou bellen.

Ondanks alle veranderingen en uitbreidingen is de huiselijke sfeer, volgens zijn team, hetzelfde gebleven. Aan de ene kant komt dat door veel trouwe patiënten die al jarenlang met de praktijk verbonden zijn. Velen sturen nog elk jaar een kerstkaart en sommigen zelfs nog een vakantiekaartje. 

Aan de andere kant is dat ook de wens van de huisarts zelf. Vroom wil dat zijn praktijk aan de Weidezoom laagdrempelig is, dat hij en zijn medewerkers dicht bij de mensen en hun dagelijkse leven staan, zorg bieden van de wieg tot het graf. “Er wordt wel eens gezegd dat de mate van beschaving van een samenleving kan worden afgelezen aan de manier waarop men omgaat met wie kwetsbaar zijn. Goede huisartsenzorg die letterlijk en figuurlijk dicht bij huis is met blijvende aandacht voor mensen en hun problemen is in die zin een teken van beschaving“, zo staat omschreven in het jaarverslag van de praktijk.

Wie de huisarts wil feliciteren in de vorm van een kaartje, kan dit naar het praktijkadres sturen: Weidezoom 50, 2742 EV Waddinxveen of afgeven bij de assistente.

Huisarts Cock Vroom kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat hij de voorspelling deed dat het aantal huisartsen in Waddinxveen binnen nu en vijf jaar fors gaat slinken en dat er straks een tekort is. Hij deed mee aan het protest op 1 juli op het Malieveld in Den Haag.