Moordrechtenaar Nathalie Knoop-Beekhuizen op zoek naar de schat. (tekst en foto: Myriam Dijck)
Moordrechtenaar Nathalie Knoop-Beekhuizen op zoek naar de schat. (tekst en foto: Myriam Dijck)

Schatzoeken voor gevorderden

Toerisme 709 keer gelezen

“De moeilijkheidsgraad is anderhalf, dus dat is goed te doen. Zit je op vijf, het maximum, dan heb je misschien klimgerei of een magneetstok nodig. Anders is de geocache niet te bereiken.” Zo geeft Nathalie Knoop-Beekhuizen uit Moordrecht een introductie in de geheime wereld van ‘geocaching’; een internationale gemeenschap van schatzoekers die overal ter wereld verstopte kokers opspeurt en dat online deelt. “Bij mij staat de teller al op meer dan 300.”

Knoop-Beekhuizen is sinds 2017 aangestoken door het geocachevirus en gaat er zeker eens per maand op uit. Zoals vandaag in het Bentwoud. Met smartphone in de aanslag en pen, papier en powerbank in de tas, begint de tocht.

Bentwoud
De serie in het Bentwoud, uitgezet met goedkeuring van Staatsbosbeheer, telt zes caches plus een ‘bonuscache’. De laatste, gemarkeerd als vraagteken in de app, is alleen te vinden door een puzzel op te lossen. De aanwijzingen hiervoor zitten in de eerste zes. “Als mensen niet weten wat geocaching is, zegt ik dat het een soort schatzoeken is.”

Vanaf parkeerplaats Bentwoud Noord is het volgens de app zo’n 500 meter lopen naar de eerste ‘schat’. Knoop-Beekhuizen schakelt de navigatie in en volgt het spoor. Onderweg vertelt ze over een van haar beste vondsten, tijdens een motorvakantie in Luxemburg.

“Ik moest, in motorkleding, een steile helling in het bos afdalen en een oude, niet meer in werking zijnde watertunnel inkruipen om in het donker, tussen de spinnen de koker te vinden. Voor het geocachen wil ik mijn angst voor spinnen wel overwinnen.” Dat hoeft vandaag niet. “Er staat wel dat er kans is op teken en doornstruiken.”

Zoeken
Zodra ze in de buurt is (de app is tot vijf meter nauwkeurig) begint het echte zoeken: naast de bosjes, in het hoge gras, tussen de bomen… Knoop-Beekhuizen, als ervaringsdeskundige, weet waar ze op moet letten. Al snel heeft ze de koker te pakken.

“Kijk, er zit een logboekje in waar je je naam in kunt schrijven. En een hint voor de bonuscache.” Uit de tientallen logs is op te maken dat de cache een paar dagen eerder ook al is gevonden.

De volgende, een paar honderd meter verderop, is beter verstopt. Vertrapte grashelmen herkent Knoop-Beekhuizen meteen als aanlooproute richting de cache. Ook hier schrijft ze haar naam en de datum in het logboek. Zo gaat de tocht kriskras door het Bentwoud.

Bonus
“Veel mensen die geocaches verstoppen, maken er echt werk van. Hier heeft de maker in de omschrijving een uitgebreid verhaal geschreven over het ontstaan van het Bentwoud”, zegt ze. “Ik zou het zelf ook graag eens doen, maar dan moet ik er echt even voor gaan zitten.”

Uiteindelijk worden alle zes schatten gevonden. Een beetje rekenen is genoeg om ook de bonuscache te lokaliseren.

“Geocachen geeft je wandeling echt een doel, daar houd ik wel van. En het stuurt je naar plekken waar je normaal niet zou komen. Zo is geocaching ook ooit ontstaan, doordat iemand ergens een prachtige plek met anderen wilde delen. En ik heb ook een nieuwe plek ontdekt, omdat dit mijn eerste keer in het Bentwoud is.”

Ga zelf op zoek

Overal ter wereld liggen geocaches (uitspraak geokeshes) verstopt. Met de gratis Geocaching-app kan je die op elk moment van de dag opspeuren.

Begin door de app te openen en kijk of er geocaches in de buurt zijn. Selecteer degene die je wilt vinden; ‘moeilijkheid’ geeft aan hoe lastig de zoektocht zal zijn en onder ‘terrein’ wordt de omgeving omgeschreven. Met ‘navigeer’ word je in de buurt van de geocache geleid. Trilt je telefoon, dan is het tijd om zelf te zoeken.

De app vertelt je hoe groot de koker is; dit kan variëren van een filmroldoosje tot een emmer. Kom je er niet uit, klik dan op ‘hint’. Let op, soms heb je voorwerpen nodig  zoals een pincet, een zaklamp of zelfs een boot. Dit staat bij ‘eigenschappen’. Onder ‘beschrijving’ krijg je extra informatie. De serie in het Bentwoud geeft zo bijvoorbeeld een kijkje in de geschiedenis van het gebied.

Gevonden? Schrijf je naam in het boekje in de koker (vergeet je pen niet mee te nemen) en klik op ‘log’ om in de app te markeren dat je missie is volbracht.

Voor sommige geocaches, zoals een paar uit de Bentwoud-serie, moet je premium lid zijn (6 euro per maand of 30 euro per jaar).