Logo hartvanwaddinxveen.nl
Bij Sanne van Kempen kon éin-de-lijk de vlag uit; ze is geslaagd voor vmbo-kader.
Bij Sanne van Kempen kon éin-de-lijk de vlag uit; ze is geslaagd voor vmbo-kader.

‘Ze verdienen een extra pluim’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De tijd dat alle examenkandidaat op dezelfde dag de uitslag kregen is voorbij. Dit jaar hoorden sommigen donderdag 9 juni of ze geslaagd waren, anderen moesten een extra week wachten voor de vlag uit kon. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal een bijzondere middelbareschooltijd achter de rug hebben met drie schooljaren met lockdowns en andere coronamaatregelen. Ivor Bergsma, rector van het Coenecoop College: “Deze generatie verdient een extra pluim, ze hebben met zoveel meer moeten dealen dan voorgaande generaties. Lessen voor het leven, niet uit te drukken in cijfers op een diploma.”

Door Annette van den Berg 

De eersten zullen de laatsten zijn; het was van toepassing dit jaar bij de eindexamens. Wie vmbo-kader deed, moest erg lang wachten op de uitslag. Sanne van Kempen (15) was begin mei al klaar bij het Yuverta-college in Boskoop, woensdag 15 juni kreeg ze de uitslag. Haar eindexamencadeau heeft ze al verzilverd. Samen met moeder Abigail Leising was ze in mei negen dagen op Kos om vakantie te vieren, terwijl anderen zwoegden op hun centraal eindexamen.

Sanne maakte zich geen moment ongerust over de uitslag, haar moeder des te meer. Zij hield de ochtend van de uitslag nauwlettend bij hoeveel mensen het verlossende telefoontje al hadden gekregen.
Wat ze deze lange zomervakantie gaat doen, weet Sanne nog niet. Zolang ze 15 is, is het lastig om een vakantiebaantje te vinden. Na haar verjaardag in juli zal het wat makkelijker zijn.

Zin in haar vervolgopleiding heeft Sanne wel. In augustus gaat ze naar het Grafisch Lyceum in Rotterdam. “Ik vind tekenen leuk”, motiveert ze haar keuze. Taarten bakken doet ze ook graag. “Een bakker moet vroeg opstaan en ik ga graag laat naar bed. Dat wordt niets.”

Van corona heeft Sanne dit schooljaar weinig last gehad. Alleen twee weken eerder kerstvakantie.
Het had wel invloed op haar stage bij een tuincentrum. Sanne hielp er om de kerstspullen uit te stallen, maar door corona hoefde ze die niet op te ruimen.

Coenecoop College
Op het Waddinxveense Coenecoop College zijn in juni 23 leerlingen geslaagd voor vmbo-basis, 30 voor vmbo-kader, 68 voor vmbo-t ofwel mavo, 34 voor havo en 30 voor vwo. Een aantal leerlingen heeft de examens voor een deel in fase 1 gedaan en doet andere vakken in fase 2 van 13 tot en met 24 juni. Vooral onder havisten is gespreid examen doen populair. Zestien havisten doen dat, tegen in totaal vijf bij alle andere richtingen bij elkaar.

Zij horen 1 juli of ze hun diploma hebben gehaald, gelijktijdig met een aantal herkansers.

Meer berichten