Van links naar rechts formateur Trudy Veninga, Bastienne Prins, Andrea van der Ploeg en Jannes Berghout.
Van links naar rechts formateur Trudy Veninga, Bastienne Prins, Andrea van der Ploeg en Jannes Berghout.

Coalitieakkoord gesmeed door ‘no nonsense bestuur’

Algemeen 379 keer gelezen

Waddinxveen – ‘Groeien aan de Gouwe’ en samen bouwen aan een toekomstbestendig Waddinxveen. Maandag 20 juni werd door PCW, het CDA en de VVD het coalitieakkoord gepresenteerd dat als basis moet fungeren voor het collegebeleid de komende vier jaar. “Een akkoord voor een no nonsense- bestuur”, aldus formateur Trudy Veninga.

De drie partijen en de CDA-formateur namen wel de tijd voor het akkoord, want Waddinxveen is van alle gemeenten in Midden-Holland de laatste die haar coalitieakkoord presenteerde.
Een akkoord dat één centraal thema kent en boven het Waddinxveen van nu hangt: de groei van de gemeente en alle maatschappelijke vraagstukken die daarmee verband houden. “De impact van de groei van onze gemeente is groot op alles”, zei PCW-onderhandelaar Jannes Berghout. “Op de maatschappelijke voorzieningen, op de woningmarkt, de bereikbaarheid, maar ook op het sociale leven.” Bastienne Prins (CDA) wees op de verantwoordelijkheid die de coalitie heeft om Waddinxveen door te geven aan de volgende generatie. “Wij zijn voor een solidaire samenleving.” Tevredenheid over het gesloten akkoord was er ook bij VVD, dat aanvankelijk moest wennen aan het idee om een coalitie te vormen met het christelijke blok. PvdA/GroenLinks (oppositie) reageerde vorige week daarentegen niet al te enthousiast op het concept-akkoord. “Weinig concreet en vaag”, stelde fractievoorzitter Martin Kraaijestein. Desondanks leverde PvdA/GroenLinks, net als WeWa en D66 input die volgens Veninga is verwerkt in het uiteindelijke akkoord. Twee weken geleden waren in deze krant al de hoofdlijnen van het concept-coalitieakkoord te lezen. Veninga gaf maandag aan dat het niet de bedoeling was dat delen van het akkoord in die fase al naar buiten zouden komen. “Het heeft ons wel verrast. We kunnen dat wel bestempelen als een lek.”
Het nieuwe college met wethouders Albert Kerssies (PCW), Brigitte Leferink (CDA) en Femke Vleij (VVD), wordt vandaag, woensdag 22 juni in een speciale raadsvergadering geïnstalleerd. (Erik van Leeuwen)