Logo hartvanwaddinxveen.nl
De omgeving van het Raadhuisplein nu, met De Hefbrug op de achtergrond. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De omgeving van het Raadhuisplein nu, met De Hefbrug op de achtergrond. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Appartementencomplex niet Raadhuisplein ‘ingepropt’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Vierenhalf jaar nadat de laatste medewerker van de gemeente de deur uitliep, werd het plan voor de nieuwe bestemming van het oude gemeentehuis gepresenteerd. Op de grasvlakte komt een appartementencomplex dat plaats biedt aan 37 sociale huurwoningen.

In september 2021 werd het gebouw aan het Raadhuisplein gesloopt. Niets herinnert nu nog aan een gemeentehuis. De enige overlevers zijn kale boompjes op het grasveld en vijf grotere bomen aan de vleugel, waarvan voor vier plaats is in de nieuwe omgeving.
Want de nieuwe bestemming is vooral een gebiedsontwikkeling, zegt architect Yep Swinkels. Bij het ontwerpen van het gebouw is behalve aandacht voor het ‘smoelen’ ook ingezoomd op de impact die het complex heeft op de omgeving. “Het is niet te vergelijken met de oude situatie. Het oude gemeentehuis trok alle aandacht naar zich toe. Het was de hoofdrolspeler, nu is de omgeving de hoofdrolspeler. Het appartementencomplex maakt deel uit van een decor.”

De 37 huurwoningen bestaan uit appartementen van twee kamers met een oppervlakte van 52 vierkante meter, en drie kamers met een oppervlakte van 72 vierkante meter. Er is volgens de architect zeker niet ‘gepropt’. Het gebouw is trapsgewijs opgebouwd en telt verschillende hoogtes. “Het hoogste punt is zestien meter, maar dat is alleen een topje. De vleugels van het gebouw zijn een stuk lager. Het oogt daardoor minder compact”, aldus Swinkels.

Het complex krijgt een binnenhof waar bewoners hun auto kunnen parkeren. Ook daar is volgens Swinkels rekening gehouden met de omgeving. “59 parkeerplaatsen zijn noodzakelijk, we maken er 62. In die 59 zit ook het tekort dat naar voren kwam uit een parkeermeting in de buurt.” Er is ook veel plaats voor groen. De toekomstige bewoners van de appartementen krijgen een balkon of een terras als ze op de begane grond wonen, beide kijken uit op het binnenhof.

Opdrachtgever Woonpartners Midden-Holland hoopt dat de bouw medio 2023 van start kan gaan. Een half jaar voor oplevering van de appartementen gaat de inschrijving open.

Meer berichten