Aan De Unie wordt momenteel gewerkt. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Hart van Holland)
Aan De Unie wordt momenteel gewerkt. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Hart van Holland)

Wethouder Martijn Kortleven: ‘Geen verlies op De Unie’

Algemeen 308 keer gelezen

Waddinxveen – Waddinxveen hoeft niet bang te zijn dat de gemeente verlies gaat lijden aan De Unie. Dat zei wethouder Martijn Kortleven in de gemeenteraad in een reactie op D66, dat zeer kritisch is over de aankoop van het pand.

D66 kan zich niet vinden in de stappen die de gemeente heeft gezet. Volgens fractievoorzitter Juliette Brandenburg ontbreekt het vanaf het begin van het proces aan een strategische onderbouwing. “De grote uitgaven zijn daarom niet uit te leggen aan onze inwoners”, liet zij weten.
De gemeente kocht De Unie na goedkeuring van een grote meerderheid van de raad voor 1.250.000 euro. In het pand wil de gemeente Oekraïense vluchtelingen onderbrengen. Die wonen nu in een pand aan de Noordkade, dat is echter slechts beschikbaar tot het einde van dit jaar. Het college wil De Unie de komende drie jaar als opvanglocatie gebruiken en het daarna een andere bestemming geven.
Om te onderzoeken welke bestemming, heeft het college geld gevraagd van de raad. Die heeft geen moeite met de 3 ton die nodig is voor het opknappen, maar maakte wel een probleem van de 2 ton voor het uitwerken van planontwikkeling van diverse scenario’s. De raad ziet liever een andere volgorde: eerst de opties in kaart brengen, dan verslag uitbrengen aan de raad, waarna de gekozen optie verder kan worden uitgewerkt. Het college krijgt daarvoor 50.000 euro. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis sloot niet uit dat het resterende bedrag van 150.000 euro later alsnog hard nodig is.
D66 vindt dat de uitgaven de pan uitrijzen. “1,2 miljoen voor de aankoop, 3 ton voor het opknappen, waarbij we hopen dat het daar door veel vrijwilligerswerk bij blijft, en nog een extra bedrag voor het onderzoek naar een nieuwe bestemming. Wij vinden het veel geld”, zei Brandenburg. “En dat allemaal zonder strategisch plan.” Volgens wethouder Martijn Kortleven hoeft de raad niet te vrezen voor een financieel debacle. “De gemeente gaat er niet op verliezen”, verzekerde hij. Hij zei ook dat het doen van dit soort strategische aankopen in de toekomst vaker zal plaatsvinden als Waddinxveen het grondbedrijf gezond wil houden.