Merlien Welzijn. (foto: Sven van der Vlugt)
Merlien Welzijn. (foto: Sven van der Vlugt) Sven van der Vlugt

Merlien Welzijn (Woonpartners):‘Met verstand bouwen voor de toekomst’

Algemeen 932 keer gelezen

Waddinxveen – Nog niet eerder was de vraag naar woningen zo groot als nu. Nog niet eerder ook werden er in de gemeenten Waddinxveen en Zuidplas zo veel nieuwbouwwoningen gerealiseerd. “De uitdagingen en mogelijkheden zijn enorm”, stelt Merlien Welzijn (48) van Woonpartners Midden-Holland.

Door Erik van Leeuwen

In september trad Merlien Welzijn aan als opvolger van directeur-bestuurder René Mascini bij de regionale woningcorporatie die behalve in de gemeenten Waddinxveen en Zuidplas sociaal woningbezit heeft in Gouda en Boskoop. De totale ‘voorraad’ van Woonpartners bedraagt zo’n negenduizend eenheden, voor het overgrote deel woningen.

“Ik kan me best voorstellen dat mensen hier graag wonen”, zegt Welzijn, die zelf woonachtig is in de Rotterdamse wijk Ommoord. “Dit gebied ligt op een mooie strategische plek. Tussen de grote steden, maar in het groen. In Waddinxveen en in Zuidplas ben je in een paar minuten in het buitengebied.”

Die pluspunten zijn terug te zien in de enorme vraag naar woningen. “In heel Nederland is er een disbalans tussen opgave en middelen, hier is die nog een stuk groter. Maar er is ook een groot aantal mogelijkheden, met veel binnenstedelijke projecten en grote uitleglocaties (nieuwbouwwijken aan de rand van woonkernen, red.) als Park Triangel, Westergouwe en straks het Vijfde Dorp in Zuidplas. Zuidplas bouwt ook nog veel aan de bestaande dorpen.”

De oververhitte woningmarkt met huizenprijzen die sky-high zijn, maakt de noodzaak van een woningcorporatie als Woonpartners Midden-Holland alleen maar groter. “We zijn ons van onze rol bewust”, zegt Welzijn. “Maar de woonproblematiek is ingewikkeld. Elke investering wordt goed overwogen. Nieuwbouw mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van onze huidige voorraad sociale woningen.”

Wat dat betreft kwam er goed nieuws uit het regeerakkoord van Rutte IV. Het nieuwe kabinet is voornemens om de verhuurdersheffing af te schaffen. Dat is de belasting die woningcorporaties moeten betalen voor hun woningbezit. “Het wordt trapsgewijs afgebouwd, van een deel in 2022 naar alles in 2023.” Dat betekent dat ook Woonpartners straks meer financiële slagkracht heeft. “We betalen nu ongeveer zeven miljoen euro aan verhuurdersheffing per jaar.” Dat geld kan volgens Welzijn straks extra ‘in de markt’ gestopt worden.

De extra bestedingsruimte kan de woningcorporatie goed gebruiken, want zoals gezegd zijn de uitdagingen enorm. Zo is nog steeds het Vestia-dossier in Zuidplas niet opgelost. Vestia onderhandelt met onder andere Woonpartners over het overnemen van ongeveer 2.500 woningen van de noodlijdende Rotterdamse woningcorporatie. Voor Woonpartners gaat het om ongeveer negenhonderd woningen. “Er zit schot in”. Welzijn is optimistisch over de afronding. “Het is een ingewikkeld dossier. Het gaat niet alleen om het bedrag dat ermee gemoeid is, maar om veel meer aspecten, zoals onderhoud en duurzaamheid. Ik verwacht dat het in de loop van dit jaar rond komt.”

Woonpartners bouwt in Waddinxveen en Zuidplas nieuwbouwwoningen en renoveert jaarlijks een deel van de bestaande voorraad. “We zijn op allerlei vlakken enorm actief”, stelt Welzijn.
Ze begrijpt dat in de gemeenteraad van Waddinxveen onlangs werd gemord over het feit dat dit jaar geen enkele sociale nieuwbouwwoning werd opgeleverd. “We moeten ons wel realiseren dat tussen planvorming en -ontwikkeling en realisatie van een project al gauw acht jaar zit.”

Ook aan het Vijfde Dorp in Zuidplas, waarvan de eerste paal in de zomer van 2024 de grond in moet, hoopt Welzijn met Woonpartners een steentje te kunnen bijdragen. Het woonprogramma voorziet in dertig procent sociaal, wat betekent dat er op achtduizend woningen 2.400 woningen in de sociale sector moeten komen. 

Met de stijgende bouwkosten een uitdaging, beseft Welzijn. “We zullen met elkaar in moeten zetten op innovatie, maar ook meer de samenwerking moeten zoeken. Dan doel ik op woningcorporaties onderling, maar ook tussen woningcorporaties en ontwikkelaars. Ik denk dan aan gezamenlijke inkoop van werk en materiaal. Het gaat om grote aantallen en met die grote volumes zijn we een interessante partij.”

Maar er zijn volgens Welzijn nog veel meer uitdagingen op de woningmarkt. “We hebben te maken met huishoudensverdunning. Er zijn in de loop der jaren steeds kleinere huishoudens gekomen. Daar zullen we op moeten inspelen. We hadden afgelopen week een meeting met partners in Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas om te gaan sturen op doorstroming en dus verhuisketens.”

Een heikel punt is de doorstroming van huurders - scheefwoners - naar een passende woning. “In Nederland kan niemand worden verplicht om zijn huis uit te gaan. Terecht, en daarom zullen we mensen moeten verleiden om te verhuizen. Dat is niet alleen een woning op maat of een bevroren huurbedrag, dat is veel meer. Mijn vader woont al jaren in een woning. Wij, zijn kinderen, zijn allemaal uitgevlogen, maar hij wil er voor geen goud weg. Zijn buren zijn al veertig jaar zijn buren. Iedereen in de straat kent elkaar. Dat sociale aspect weegt zwaar mee. We zullen slimme oplossingen moeten bedenken. Het is bouwen, maar wel met verstand.”

Het Stationspark is één van de projecten van Woonpartners in Triangel.