Logo hartvanwaddinxveen.nl

Meerderheid raad positief over zelfbewoningsplicht

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Het gemeentebestuur gaat onderzoeken of het zin heeft een zelfbewoningsplicht bij de aankoop van een woning in te voeren. De gemeenteraad heeft 75.000 euro voor het onderzoek uitgetrokken.

Met een zelfbewoningsplicht wordt beoogd speculanten van de Waddinxveense woningmarkt te weren. PCW heeft het initiatief genomen voor invoering ervan en vroeg in een motie om het onderzoek. 

Volgens PCW-fractievoorzitter Jannes Berghout is de zelfbewoningsplicht nodig om woningzoekenden te beschermen. “Het woningbeleid moet gericht zijn op kansen voor starters en jonge gezinnen, waardig wonen voor ouderen en op betaalbaar en duurzaam wonen voor iedereen. Ook moet het beleid aansluiten op de verscheidenheid in behoeften van onze inwoners. Daarom hebben wij als PCW grote moeite met beleggers die op grote schaal woningen opkopen en verhuren.” 

Door een wetswijziging mogen gemeenten vanaf 1 januari een opkoopbescherming invoeren. Veel gemeenten oriënteren zich hierop. 

PCW diende de motie samen in met het CDA en WeWa en kreeg steun van PvdA/GroenLinks en de VVD. Alleen D66 stemde tegen. 

Fractievoorzitter Juliette Brandenburg zei ‘sympathiek’ tegenover de motie te staan, maar haar partij heeft moeite met de uitzondering die wordt gemaakt voor eerstegraads en tweedegraads familieleden. “Bezitters van koopwoningen worden daarmee bevoordeeld. Die ongelijkheid is voor ons onwenselijk.” Wethouder Kirsten Schipper zei wel wat te voelen voor de zelfbewoningsplicht.

Meer berichten