Trainer Justin Sterk wanhoopt niet nadat ASW verloor van Moerkapelle.
Trainer Justin Sterk wanhoopt niet nadat ASW verloor van Moerkapelle. Foto: Erik van Leeuwen

ASW schiet dit seizoen niet in de stress

Sport 486 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Snel in de stress schieten is er dit seizoen bij ASW niet bij. Een half uur na de tweede nederlaag op rij tegen een ‘degradatieconcurrent’ – 1-3 tegen Moerkapelle – ging het al over de Halloweenparty op de club. “Vierde of vijfde klasse, ASW blijft ASW.”

Erik van Leeuwen

Tijdens de rust van de derby met Moerkapelle was voorzitter Gé Smakman naarstig op zoek naar een paracetamolletje. In de bestuurskamer lag geen stripje, maar achter de bar liggen er altijd een paar voor noodgevallen. “Voor een supporter”, haastte de voorzitter zich te zeggen. “Nee, die hoofdpijn kwam niet van de wedstrijd.”

ASW mag dan zijn afgezakt naar een plek op de ranglijst die ‘recht’ geeft op degradatie naar de vijfde klasse, het leidt allesbehalve tot paniek. De fusieclub van WSE en vv Waddinxveen is in opbouw en daarbij hoort geen misplaatst gehijg en onrealistische verwachtingen. Trainers Justin Sterk en Rick van Wijk mogen lekker schuiven. “We mogen ons gelukkig prijzen zoals het nu gaat”, zei Smakman in de bestuurskamer. “Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd. Er staat een selectie vol enthousiaste jongens.”

Op dat enthousiasme probeert ASW een nieuwe toekomst te bouwen, waarin prestaties en gezelligheid hand in hand gaan. Want ASW is, benadrukte Sterk na de wedstrijd, ook ‘een club waar we niet kijken op een feestje meer of minder’. Zaterdagavond was de kantine, op initiatief van de actieve damesselectie, het domein van Halloween-fans. Vampieren, heksen, dracula’s en zelfs een groen aangelopen Hulk. “Sommige spelers hoeven zich niet eens te verkleden”, grapte Sterk, die echter ook liet weten dat het voetbal zeker geen bijzaak is. “Ik ben als trainer altijd vrij realistisch na de wedstrijd. De volgende dag baal ik altijd veel meer, omdat ik dan het gevoel heb dat er meer ingezeten had.”

Plooien
Of Sterk afgelopen zondag met dat gevoel wakker werd, is niet bekend. Duidelijk was wel dat de Waddinxveners niet in staat waren om Moerkapelle van de tweede zege van dit seizoen te houden. Daardoor passeerde Moerkapelle ASW op de ranglijst. “Ons plan was om hoog druk te zetten. Dat lukte niet helemaal of misschien wel helemaal niet”, was Sterk kritisch over de eerste 45 minuten.

In de tweede helft kwam ASW via Andy de Mooij snel op 1-1, maar Moerkapelle nam weer de leiding via de jonge Jeffrey Kievit om vervolgens via Michael Koolmees, die ook voor 0-1 had gezorgd, de wedstrijd te beslissen. Sterk: “Ik zei nog op de bank na de 1-1 dat we dit even moesten vasthouden. De tweede goal van Moerkapelle viel echter binnen vijf minuten.” 

De oefenmeester wanhoopt echter niet, nu de bodem van de ranglijst dichterbij komt. Hij weet dat er veel rek zit in zijn selectie. “Een ploeg als Cabauw, dat bestaat uit gelouterde spelers, wordt niet veel beter meer, wij wel. Het heeft tijd nodig. Drie seizoenen geleden speelden we nog tegen Moerkapelle 2. We hebben een elftal met talenten, ervaren spelers, maar ook herintreders. Dat moet naar elkaar plooien. Ik zie op de training soms dingen die om te watertanden zijn. Eén keer raken en doorbewegen. Die vertaling moet nog in de wedstrijd plaatsvinden, maar dat gebeurt een keer.”