Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De Unie. (archieffoto Hart van Holland)</p>

De Unie. (archieffoto Hart van Holland)

Tijdelijke opvang Afghanen in voormalig hotel De Unie?

  •   keer gelezen

Waddinxveen - De werkgroep ‘Wij verwelkomen Afghanen in Waddinxveen’ pleit voor de tijdelijke opvang in voormalig hotel De Unie van 40 à 50 Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt. De werkgroep verwijst naar een eerdere mail van VluchtelingenWerk met de vraag om meer opvangfaciliteiten in Nederland voor asielzoekers. Benadrukt wordt in de brief dat het in dit geval gaat om Afghanen, die op uitnodiging van Nederland hier zijn gekomen, omdat zij medewerkers waren van de Nederlandse Defensie. 

De werkgroep, die bestaat uit Jaap Bardelmeijer, oud-verpleegkundige Anneke Compagne en Leonie Laurs, denkt dat De Unie een mooie locatie is, omdat er 17 kamers zijn waar nagenoeg geen verbouwingen nodig zijn en waar mogelijk tientallen Afghanen tijdelijk opgevangen kunnen worden. Op dit moment zitten er anti-krakers in, maar dat hoeft volgens de werkgroep geen probleem te zijn. De werkgroepleden zeggen ook contact te hebben gehad met de projectontwikkelaar en menen dat op korte termijn geen verkoop of verbouwing van het hotel is te verwachten. 

Qua financiering wijst de werkgroep naar het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). ‘Omdat locatie hotel De Unie kleinschalig is, verwachten wij geen weerstand van de buurtbewoners, integendeel’, schrijft de werkgroep aan het college van burgemeester en wethouders. In het verleden is volgens de werkgroep al gebleken ‘dat er in Waddinxveen een groot draagvlak is voor mensen in de knel’. Mogelijk zijn de Afghanen ook inzetbaar als kok of beveiligingsbeambte. Ze kunnen op weg worden geholpen door de Afghanen die hier al tientallen jaren verblijven, menen de werkgroepleden.  

De gemeente heeft in een eerdere reactie op de vraag van het COA laten weten geen mogelijkheden te zien qua tijdelijke opvang. Over dit specifieke plan, laat een woordvoerder van de gemeente weten: “De werkgroep heeft gevraagd of het college het verzoek wil bespreken. Zodra dit is gebeurd, krijgt de werkgroep antwoord.”

Meer berichten