Het echtpaar Van Luinen ontving van burgemeester Nieuwenhuis een bos bloemen.
Het echtpaar Van Luinen ontving van burgemeester Nieuwenhuis een bos bloemen. Foto: Nicole Lamers

‘Het geheim van een goed huwelijk is simpel’

Human Interest 575 keer gelezen

Waddinxveen - Ze vierden het afgelopen weekeinde hun diamanten huwelijk (60 jaar) op een rondvaartboot van Avifauna: Thomas (84) en Pie (81) van Luinen. Dat deden ze met hun vier kinderen, vijf kleinkinderen en één achterkleinkind.

 Nicole Lamers

“We hadden al twee kinderen toen mijn vrouw opnieuw zwanger werd. Ze was zo fors dat ik tegen de arts zei: ‘Weet je wel zeker dat het geen tweeling is?’ Hij wist het zeker. Maar mooi dat het wel zo was: een jongen en een meisje. “Die jongen heb ik mijn naam maar gegeven, want de namen waren op”, vertelt Thomas senior met een grijns. Het was vroeger druk bij de Van Luintjes. 

Vader was 20 jaar lang brugwachter van de Coenecoopbrug in Waddinxveen en later de ‘s Molenaarsbrug in Alphen. De Coenecoopbrug maakte vroeger deel uit van de A12. Het was dan ook vaak raak qua ongelukken. Thomas senior heeft er genoeg van gezien en meegemaakt en wil liever niet aan die tijd herinnerd worden. Bovendien draaide hij bij Rijkswaterstaat in ploegendienst, dus hij had regelmatig nachtdienst of ochtenddienst. “Vergis je niet wat dat voor mijn vrouw betekende.” 

Pie knikt instemmend. “Had ik die kleintjes net gevoed, kwamen de oudere kinderen uit bed om naar school te gaan en soms moest daarna eten worden gekookt voor Thomas die naar zijn werk ging, dus dat was best hectisch. En dan hadden we ook nog lange tijd geen wasmachine of droger.” Een van de kinderen valt hen bij: “En jullie hadden nog een grote moestuin.”

Wat het geheim is van hun huwelijk? Manlief kopt het antwoord er direct in: “Simpel, het is een kwestie van geven en nemen.” Zijn echtgenote knikt wederom instemmend.