Sabina en Tim van Gorkum gaan trucks en auto's wassen voor het goede doel.
Sabina en Tim van Gorkum gaan trucks en auto's wassen voor het goede doel.

Trucks wassen voor het goede doel

Human Interest 554 keer gelezen

Waddinxveen - Tim (30) en Sabina van Gorkum (29) gaan zaterdag 26 juni samen met de 23 andere vrijwilligers van stichting Noah4All vrachtwagens en personenauto’s wassen om geld in te zamelen. Met het geld wil de organisatie de ‘Noah4All Truck’ opknappen, een speciaal ingerichte wagen om medewerkers en/of gezinsleden uit de transportsector die door een degeneratieve of terminale ziekte niet meer in staat zijn hun werk uit te voeren, een bijzondere dag te laten beleven. 

Door Marlies de Baare

De stichting is door twee echtparen, Frank en Esther Bakker en Hans en Yvonne Vullers, opgericht om een gezin met een ongeneeslijk zieke zoon, Noah, financieel te ondersteunen.

Het viel hen op dat vrachtwagenchauffeurs enorm sociale mensen zijn die zich graag inzetten voor anderen. Maar wanneer vrachtwagenchauffeurs zelf in een moeilijke fase van het leven komen, bleek er geen stichting te zijn die naar hen omkeek.

Sinds de oprichting heeft de stichting veertien wensen in vervulling laten gaan.

Om een Noah4All-dag voor iedereen mogelijk te maken heeft de stichting op Koningsdag een truck aangeschaft. Hierdoor kan de organisatie haar diensten ook aanbieden aan minder mobiele mensen. “De stichting heet niet voor niets Noah4All, dus dan willen we het graag voor iedereen mogelijk maken”, aldus Sabina van Gorkum.

“Er moet nog veel gebeuren aan de binnenkant”, legt ze uit. “We willen onder andere een plek creëren voor een brancard of rolstoel maar hiervoor moet de complete vloer worden vervangen.”

Verder zijn er diverse attributen nodig om de truck veilig en leuk te maken voor de deelnemers. Geld hiervoor hoopt de stichting in te zamelen door tijdens de truckwash-middag zoveel mogelijk voertuigen te wassen, in onder andere Bodegraven, Utrecht en Rotterdam-Botlek.

Balletje
Dat het echtpaar samen voor de stichting werkt, komt voort uit een vraag die Tim van Gorkum, werkzaam als vrachtwagenchauffeur van groente, fruit en bloemen, in 2019 kreeg. “Men vroeg of ik met een vrachtwagen mee wilde rijden voor een zieke deelnemer,” vertelt hij. “Ik zei natuurlijk ‘ja’, vooral omdat dit mij persoonlijk raakt omdat ook ik werkzaam ben in de transportsector.”

Hierdoor ging het balletje rollen. Zijn vrouw vult hem aan: “Wij kwamen hierdoor in gesprek met Frank en Esther Bakker, de medeoprichters van de organisatie, en zo werden wij onderdeel van het team vrijwilligers.”

Inmiddels is Sabina van Gorkum mede-organisator van Team West; deze groep vrijwilligers verwerkt de aanvragen van deelnemers die uit het westen van het land komen.  

Foto’s
“Tijdens de uitvoering van een wens wordt een bijzondere sfeer gecreëerd, zo wordt de Noah4All-dag ook gefotografeerd. Dit geeft de familie en de deelnemer een prachtige herinnering voor later”, vertelt Van Gorkum.

Om een voorbeeld te geven van hoe zo’n speciale dag eruit kan zien, zegt Tim: “We organiseren bijvoorbeeld een laatste rit met oud-collega’s, waardoor de chauffeur bijvoorbeeld nog één keer naar zijn favoriete café kan om herinneringen op te halen. Het blijft bijzonder om zoiets voor iemand te mogen doen.”