Jong en oud wordt uitgenodigd om mee te helpen met meten van de waterkwaliteit in de buurt.
Jong en oud wordt uitgenodigd om mee te helpen met meten van de waterkwaliteit in de buurt. Foto: pr

Helpen bij waterkwaliteit meten in de buurt voor onderzoek

Algemeen 165 keer gelezen

Regio - ‘Vang de watermonsters’ is een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van water in sloten, singels, vaarten en plassen en ging donderdag 10 juni van start. Iedereen kan meehelpen aan dit onderzoek door in eigen buurt de waterkwaliteit te meten. Aanmelden kan via www.vangdewatermonsters.nl. 

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hoopt dat veel mensen in de regio meedoen en leren over waterkwaliteit en wat daarbij komt kijken. Met de extra meetgegevens van de amateuronderzoekers kan het waterschap een beter beeld krijgen van de kwaliteit van kleine wateren.

Het waterschap meet vooral de kwaliteit van grote wateren. Omdat de vele kleinere wateren ook belangrijk zijn in het hele watersysteem, is hulp voor onderzoek van harte welkom. Vorig jaar is dit ook gedaan. Wie de kwaliteit van een watertje in de buurt wil onderzoeken, kan terecht op bovengenoemde website waar met tekst en filmpjes uitgelegd wordt hoe je het water, de planten en dieren in en om het water, de oevers en de omgeving kunt onderzoeken.

De meetgegevens en foto’s van het onderzoek kunnen online worden doorgegeven. Hierna komen de resultaten op de website te staan. Na de meting krijgen deelnemers de kans een supermeetkit aan te vragen. Deze kit is voor meer en uitgebreidere metingen. De watermonsters hiervan kunnen worden opgestuurd naar een onderzoekslaboratorium. 

Ook jonge onderzoekers kunnen de onderwaterwereld verder ontdekken via het verhaal van Gup, Drollentrol, Spoelbaksel, Drekkula en Pilzilla. Deze figuren vertellen over watervervuiling en over wat je zelf kunt doen om te zorgen voor schoon water. Schoon water is een belangrijke basis voor alles wat groeit en bloeit. 

Over het algemeen gaat het niet heel goed met de waterkwaliteit van de Nederlandse oppervlaktewateren. Van de kleine wateren zoals slootjes, vennen, beekjes of kleine plassen is 80 procent van matige tot slechte kwaliteit. Bronnen van vervuiling zijn bijvoorbeeld mest en bestrijdingsmiddelen vanuit de landbouw en glastuinbouw en stoffen die al dan niet via het riool in het milieu komen zoals medicijnresten en frituurvet.