Afbeelding
Foto: Pixabay

Duurzaamheidscompetitie moet clubs prikkelen

Sport 187 keer gelezen

ALGEMEEN
Waddinxveen – Alle Waddinxveense sportverenigingen kunnen komend seizoen meedoen aan de duurzaamheidscompetitie. De Werkgroep Fairtrade Waddinxveen heeft van de gemeente een bijdrage ontvangen van 750 euro voor het opzetten van de competitie. Het bedrag gaat naar de club die in de competitie de meeste punten behaalt.

Door Erik van Leeuwen

Het was de bedoeling dat de competitie vorig seizoen van start zou gaan, maar door de coronacrisis werd de start uitgesteld. “Door alle beperkende maatregelen had het geen zin”, zegt Gert Konijn van Fairtrade Waddinxveen, dat de organisatie in handen heeft. “Met het einde van de pandemie in zicht denken wij dat het een goed moment is om te beginnen.”

Doel van de competitie is clubs bewust te maken van hun handelen en duurzaamheid te promoten. Speerpunten daarbij zijn energie- en warmteverbruik, gezondheid en afval. “De competitie is geen doel op zich, maar een middel om clubs te stimuleren na te denken over het verantwoord maatschappelijk denken binnen de club.”

Clubs en verenigingen kunnen op allerlei manieren punten verdienen, “Dat gaat om grote zaken, zoals het verminderen van energie- en waterverbruik, maar er kunnen ook punten gehaald worden met in eerste instantie minder in het oog springende zaken.” 

Koffie
Eén van de facetten is bijvoorbeeld het verkopen van producten die zijn aangemerkt als ‘fairtrade’; geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Konijn: “Dan moet je denken aan koffie of thee. Bij clubs wordt veel koffie gedronken. Het is een misverstand dat fairtrade ook duurder is. Er zijn tientallen koffiemerken op de markt met het fairtrade-predikaat.” Ook met de inzet van duurzame materialen kunnen punten gehaald worden. Konijn: “In plaats van koffie te serveren in plastic bekertjes kan dat in kartonnen bekertjes.”

De duurzaamheidsactie richt zich ook op gezondheid. Daar kan in de kantines nog een slag worden gemaakt, denkt Konijn. “Clubs kunnen naast hun aanbod fastfood ook gezonde alternatieven aanbieden.” Hij wijst ook op de afvalstroom van de clubs. “Hier is een slag in te maken. Het is goed dat er straks ook statiegeld wordt ingevoerd voor plastic flesjes.”

Deze week krijgen alle clubs een mail en kunnen ze zich inschrijven. Konijn hoopt op veel animo. “Een competitie met twee clubs is geen serieuze competitie. Een duurzamer beleid levert clubs veel geld op. Dat moet al genoeg reden zijn om mee te doen.”