Hond Bizzy houdt haar baas goed in de gaten tijdens het spelen op zijn gitaar. (tekst en foto: Marlies de Baare)
Hond Bizzy houdt haar baas goed in de gaten tijdens het spelen op zijn gitaar. (tekst en foto: Marlies de Baare)

Gepassioneerd gitarist Ted Valk musiceert er 60 jaar plezierig op los

Human Interest 562 keer gelezen

Waddinxveen - ‘Muziek maken is pas echt leuk, als je het samen doet.’ Dat is het motto van Ted Valk (72), geboren en getogen in Waddinxveen. Hij viert dit jaar dat hij 60 jaar met veel plezier muziek maakt. Muziek is zijn grote hobby, maar zijn leven is ook onlosmakelijk verbonden met muziek. Zo speelde hij onder andere als basgitarist in de Waddinxveense/Boskoopse countryband Cool Breeze. 

Tegenwoordig maakt Valk graag muziek in zijn zelfgebouwde studio. In de ruimte gevuld met posters, gitaren en opnameapparatuur vertoeft Valk dan ook velen uren per dag. “Vaak ligt hond Bizzy bij mijn voeten en dan kijkt ze af en toe op alsof ze tonen herkent”, vertelt Valk.

De muziek die hij maakt zijn eigen versies van bestaande muziek. “Zelf componeren kan ik niet goed”, legt hij uit. Zijn nummers deelt hij via SoundCloud; een online audioplatform voor muzikanten. Nog liever musiceert hij met zijn Americanaband Greenfield. De muzikant wijst naar een quote aan de muur en leest voor: ‘muziek maken wordt pas echt leuk wanneer je het samen doet’.

Muzikaliteit is hem met de paplepel ingegoten. Zijn ouders waren zangers. Ook zijn acht broers en zussen waren in meer of mindere mate muzikaal. Toen hij twaalf was, kocht Valk een eigen gitaar waarmee hij in de jaren die volgden veel speelde met vrienden uit de buurt. Van het één kwam het ander en zo ontstond rond 1976 de countryband Cool Breeze waarin Valk als basgitarist speelde. De band is bekend van onder andere het nummer Rawhide.

Cool Breeze werd door de lezers van het maandblad Country Gazette verkozen tot ‘beste groep van het jaar’. Ook werd de band regelmatig gevraagd voor een optreden op radio en verscheen de groep een aantal keer op televisie. Samen met zijn broer Kees, die leadzanger was, heeft Valk op bijzondere podia mogen optreden: van het Beatrix Theater tot countryfestivals.

Valk hoopt dat wanneer corona voorbij is, hij weer samen kan komen met zijn bandleden van Greenfield. “En als we weer mogen optreden zou dat helemaal geweldig zijn. Bijvoorbeeld in De Kroon of in een restaurant, dat lijkt me ook grappig.”