Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Nu nog leeg, maar straks worden hier 8000 huizen gebouwd.</p>

Nu nog leeg, maar straks worden hier 8000 huizen gebouwd.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Vijfde Dorp krijgt 8000 woningen

  •   keer gelezen

Zuidplas  Het nieuwe dorp in het middengebied van de Zuidplaspolder krijgt een omvang van 8000 woningen. Dat is officieel bekendgemaakt door de gemeente Zuidplas. Het vijfde dorp van Zuidplas gaat tussen de vijftien- en twintigduizend inwoners tellen, als het voltooid is. 

Door Erik van Leeuwen 

Wethouders Jan Hordijk (ruimte) en Jan Willem Schuurman (grondzaken) maakten woensdag tijdens een onlinebijeenkomst bekend dat Zuidplas met de bestuurlijke partners overeenstemming hebben bereikt.  

Door de financiële steun vanuit het Rijk, dat veertien miljoen euro beschikbaar heeft gesteld, zal de helft van het woningaanbod worden gerealiseerd in betaalbare koop. “We bouwen voor alle inkomens”, zei Hordijk. Het gaat om sociale huurwoningen en koopwoningen tot de prijsklasse van 325.000 euro. De andere helft wordt aangeboden in het hogere en duurdere segment. 

4500 woningen worden gebouwd in de dorpskern van het nieuwe dorp, de rest aansluitend. Volgens Hordijk biedt het ‘Masterplan Middengebied’ grote kansen om zich als gebied nieuw te ontwikkelen. “Het plan voorziet in een mooie balans tussen wonen, natuur, mobiliteit en recreatie”, aldus Hordijk. 

Dorps karakter
De onderhandelingen hebben lang geduurd. In december 2017 diende Zuidplas een bid. Het wilde daarmee de regie houden op het gebied. Dat is volgens Hordijk een goede zet geweest. “Met de bouw van een nieuw dorp kunnen we het dorpse karakter van de andere vier kernen behouden en versterken.” 

Het is de bedoeling dat de eerste paal op 1 juli 2024 de grond ingaat. De bouw gaat zo’n tien jaar duren. “Met 800 woningen per jaar moeten we aardig doortimmeren”, aldus Hordijk. Het masterplan omvat ook de ontwikkeling van twee bedrijventerreinen ‘rond’ de Gouweknoop. 

De gemeenteraad van Zuidplas moet het plan nog wel goedkeuren. Op 21 april praat de raad voor de eerste keer over de inhoud. In mei moet er een definitief besluit komen. 

 

Meer berichten