Afbeelding
Foto: archief

RES: Waddinxveen mag ‘nee’ zeggen, maar risico is nog onduidelijk

Algemeen 409 keer gelezen

Waddinxveen - Waddinxveen hoeft niet alles van de Regionale Energie Strategie (RES) zomaar te accepteren. Dat is de boodschap van Mirjam Nelisse, lid van de VVD van de provinciale staten én kandidaat voor de Tweede Kamer.

Door Erik van Leeuwen

Nelisse zei bij een digitale bijeenkomst, die door de lokale afdeling van de VVD in Waddinxveen was georganiseerd, dat invulling van de regionale energieopgave niet zonder een groot draagvlak kan. “Wat niet kan, kan niet.”

Ze zei ook dat de regio een gezamenlijke oplossing moet vinden om te voldoen aan de opdracht om voldoende hernieuwbare energie op te wekken en dat dat niet alleen op het bordje van één of twee gemeenten geschoven kan worden.

In Waddinxveen is angst dat vooral het Gouwedorp wordt aangewezen als locatie waar op grootschalige wijze wind- en zonne-energie moet worden opgewekt. “De testbeelden die onlangs zijn gepresenteerd laten veel gearceerde vlekken in Waddinxveen zien. Dat stemt ons niet gerust”, aldus Andrea van der Ploeg, fractievoorzitter van de gemeenteraad in Waddinxveen. 

Zij stuurde met vijf andere woordvoerders van partijen in de raad onlangs een brief naar het college waarin wat hen betreft de uitgangspunten voor Waddinxveen staan. “Wij trekken gezamenlijk op, dat is goed. Zonne-energie opwekken langs infrastructuur heeft de voorkeur. Er staan bij ons bij Doelwijk al vier windturbines. Wij als VVD zijn geen voorstander van meer.”

Sigaar
“Gouda, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk kunnen en willen niks. Waddinxveen is straks de sigaar”, merkte één van de deelnemers van de bijeenkomst op.

Zolang de provincie het Groene Hart op slot houdt en windmolens blijft weren, blijft de druk van de regionale energieopgave voor Waddinxveen groot. Een alternatief voor windenergie in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is er dan niet. “Er is geprobeerd te morrelen aan het standpunt van de provincie, maar op dit moment houden we onze poot stijf”, zegt Nelisse.

Vanuit de lokale afdeling van de VVD kwam veel kritiek op het proces rond de Regionale Energie Strategie. Raadsleden kunnen te weinig invloed uitoefenen en ook de betrokkenheid van inwoners is laag. “Wij hebben als raad voortdurend het gevoel dat we een bepaalde kant op worden geduwd. Het is wind of zon, of allebei, maar meer smaken zijn er niet”, liet VVD-raadslid Raymond Boer weten.

Geen schoonheidsprijs
Voor Nelisse was dat geluid niet nieuw. “Ik hoor dat vaker. Het is een ingewikkeld vehikel geworden dat de schoonheidsprijs niet verdient. In deze regio is er voor de concept-RES nog gesproken met de gemeenteraden, in mijn gemeente Goeree-Overflakkee wordt binnenkort de RES vastgesteld en daarna wordt in gesprek gegaan met de inwoners. Dat is het paard achter de wagen spannen.”

Nelisse maakte duidelijk dat Waddinxveen niet alles hoeft te accepteren. Albert Grooten (D66) probeerde te ontdekken of Waddinxveen dan niet het risico loopt dat er voor de gemeente ‘besloten wordt’. Nelisse: “Ik heb die vraag ook gesteld en wacht op het antwoord, maar het lijkt mij dat je ook kan zeggen dat je het niet ziet zitten.”

Volgens een deelnemer aan de bijeenkomst ontbreekt het in Waddinxveen aan draagvlak. “De Regionale Energie Strategie is en blijft een papieren document. Zoals het nu gaat, gaan de inwoners dit niet slikken. Never nooit.”