Het carillon in Waddinxveen bleef stil om 17.15 uur.
Het carillon in Waddinxveen bleef stil om 17.15 uur. Foto: Annette van den Berg

Rockband Golden Earring in stilte geëerd en geliefd

Algemeen 504 keer gelezen

Waddinxveen – In het hele land was donderdag 11 maart om 17.15 uur het nummer Radar Love van de Golden Earring te horen; op de verjaardag van gitarist en medeoprichter George Kooymans. Hij lijdt aan de spierziekte ALS en kan daardoor niet meer optreden, wat het einde betekent van de Golden Earring. Radiozenders en carillons draaiden of speelden als eerbetoon de hit.

Annette van den Berg

In Waddinxveen bleef het stil, maar ook in dit dorp is de Haagse rockband geliefd. Theo van der Velde (75) heeft The Golden Earring halverwege de jaren zestig met zanger Frans Krassenburg al op zien treden in het Palladium in Scheveningen. “Dat was met hooguit 200 man publiek. In Den Haag stikte het in die tijd van de rockbandjes. Zij waren één van de beste.” 

Van der Velde vindt het van respect getuigen dat de band helemaal stopt nu gitarist George Kooymans door de spierziekte ALS niet meer kan. “Heel chic, dat die gasten stoppen en niet voor de poen gaan en een vervanger zoeken.”

Ruud van Kampen (64) is amateurgitarist en heeft het nummer Radar Love vaak gespeeld. “Het is goede muziek. Je krijgt er een hele zaal in mee”, weet hij uit de tijd dat hij het zelf speelde met een Westlandse coverband. 

“Het heeft me veel tijd gekost om de gitaarsolo’s te leren. Ik heb avonden lang naar YouTube-filmpjes gekeken om te ontdekken welke grepen Kooymans pakte. Zelfs met een Les Pauls-gitaar valt het niet mee om ze na te spelen, laat staan op een carillon.” Het verbaast Van Kampen daarom niet dat het carillon bij het Gouweplein donderdagmiddag stil bleef.

RTW
Ook de Waddinxveense radiozender RTW lukte het niet om op 11 maart om 17.15 uur het nummer Radar Love de ether in te slingeren. “Jammer”, vond Willy Klomp (61). Zij is voorzitter van de zender. “Ons systeem is verouderd. We kunnen er niet ineens iets tussen zetten.” 

Elke tweede donderdag van de maand brengt de Waddinxveense zender een special uit over nederpop. Het drie uur durende programma op 11 februari was geheel gewijd aan de Golden Earring. Twee weken daarna kwam het bericht naar buiten dat de band ging stoppen.