Afbeelding
Foto: archief

Oplossing ruimtegebrek school Triangel blijkt ver weg

Algemeen 447 keer gelezen

Waddinxveen - Een snelle oplossing voor de ruimteproblemen van de nieuwe school in Triangel zit er niet in. D66 presenteerde dinsdag 9 maart tijdens een commissievergadering een eigen plan (‘een compromis’) dat het college op haalbaarheid gaat onderzoeken. Een raadsbesluit wordt niet eerder dan begin juni verwacht.

Door Erik van Leeuwen

Het college had gehoopt van alle fracties in de gemeenteraad steun te krijgen om het scenario waarbij achttien nieuwe lokalen (acht permanent, tien tijdelijk) worden gebouwd aan de Parklaan en in de Kerkstraat gebruik wordt gemaakt van eerst vijf en later zes lokalen, verder uit te werken. 

D66 stribbelde echter tegen. De oppositiepartij kwam met een eigen plan op de proppen om de impasse te doorbreken. Volgens Albert Grooten is de ruzie tussen het college en de schoolbesturen een slechte zaak voor Waddinxveen. Hij noemde de ontwikkelingen zelfs ‘amateuristisch’ en ‘niet passen bij een professionele instelling die een gemeente moet hebben’. Hij vindt het begrijpelijk dat de schoolbesturen niet gecharmeerd zijn om kinderen in de Kerkstraat onder te brengen. “Het wordt een lappendeken van locaties. Dat moet je niet willen. Het onderwijsconcept van de scholen lijdt eronder.”

Grooten stelde voor het verblijf aan de Kerkstraat tot één jaar te beperken. “Vijf, zes jaar is veel te lang. Dat is bijna een heel basisschoolleven.” Hij stelde dat met de opbrengst van de verkoop van de school aan de Kerkstraat de extra tijdelijke lokalen in Triangel bekostigd kunnen worden. Grooten zag ook wel wat in een tweede locatie in Triangel, omdat de omvang van de school voor verkeersproblemen zorgt. “Het hoopt steeds verder op.”

Meer ruimte
Op verzoek van D66 gaat het college het scenario bestuderen en doorrekenen, maar de kans van slagen lijkt niet erg groot. “We hebben dan nog meer ruimte nodig. We hebben al grote moeite gehad om het tweede kavel veilig te stellen”, liet wethouder financiën Martijn Kortleven weten. Hij gaf ook een ‘winstwaarschuwing’ af. Het D66-scenario zal nog meer gaan kosten.

De reparatie van ruimtegebrek met achttien nieuwe lokalen jaagt de gemeente nu al op enorme kosten: het gaat om miljoenen. De VVD verweet het college dat het de gemeenteraad laat op de hoogte heeft gesteld van de problemen. “Heel bijzonder dat ons nu wordt gevraagd een knoop door te hakken om een verschil van inzicht te beslechten, terwijl wij tussentijds niet op de hoogte zijn gehouden en een eerder genomen besluit door het college wordt veranderd”, reageerde woordvoerder Ellen van Helden.

Geen gesprek
Het college en de schoolbesturen leven, zo bleek tijdens de commissievergadering, al een tijdje op gespannen voet met elkaar. Wethouder Brigitte Leferink gaf aan dat de vertegenwoordigers van de schoolbesturen een paar maanden geleden het gesprek beëindigden toen duidelijk werd dat het college wilde vasthouden aan de Kerkstraat als tijdelijke locatie.

Frank Tigges, bestuurder van de Stichting Klasse, waaronder de Dick Brunaschool valt, zei zich te ergeren over het feit dat er ‘wel over ons gesproken wordt, maar niet met ons’. Dat hij van de onderhandelingstafel is weggelopen, liet hij onvermeld. Volgens Leferink praten de partijen nog steeds niet met elkaar over de Kerkstraat, wel is overleg over de bouw van de permanente en tijdelijke woningen aan de Parklaan. 

Leferink vroeg steun voor de koers van het college waarbij wordt vastgehouden aan de tweekilometergrens van een dislocatie. “In de dertig jaar dat ik in Waddinxveen woon zijn er altijd nevenlocaties geweest. Scholen groeien, scholen krimpen.” Volgens haar is de groei van een school niet alleen afhankelijk van de plek. “Het heeft ook te maken met andere ontwikkelingen, zoals populariteit, onderwijsprogramma en hoe goed een school het doet.”