Afbeelding
Foto: archief

Bevers niet welkom in buurt van dijken

Algemeen 202 keer gelezen

Regio - Na jaren van afwezigheid is de bever weer enige tijd terug in Zuid-Holland en doet het hier goed. De provincie geeft de bever alle ruimte om zich op een natuurlijke manier te verspreiden binnen Zuid-Holland, op een enkele plek na zoals in de buurt van dijken of andere waterkeringen. 

Bevers maken de grootste en diepste gangenstelsels van alle gravende dieren in Nederland. Doen ze dat in een dijk, dan kan deze verzwakken. Dit kan zorgen voor overstromingen, onveilige situaties voor omwonenden en voor de huizen en wegen direct achter de dijk.

Daarom heeft de provincie nu ontheffing verleend aan waterschappen om in bepaalde situaties in te mogen grijpen.

Vaak gaat het, volgens de deskundigen, om een enkele bever. In eerste instantie zal geprobeerd worden om de bever te verjagen, de burcht te verwijderen en de schade te herstellen. Ook kunnen waterschappen de gang van de burcht zodanig afsluiten dat de bever er nog wel uit kan, maar niet meer erin.

Doden
In het uiterste geval mag de bever worden gedood. Uiteraard hebben de waterschappen zich hierbij te houden aan het zogenoemde beverprotocol. De ontheffing ligt ter inzage bij de Omgevingsdienst Haaglanden.