Het scholencomplex aan de Parklaan in de Triangel.
Het scholencomplex aan de Parklaan in de Triangel. Foto: archief

Achttien extra lokalen voor school Triangel

Algemeen 784 keer gelezen

Waddinxveen - Het college wil fors investeren om aan de behoeften aan ruimte te voldoen op de school in Triangel. Het plan, dat nog goedgekeurd moet worden door de gemeenteraad, omvat acht structurele schoollokalen en tien tijdelijke lokalen op de locatie Parklaan. Onderdeel van het plan is ook het inzetten van zes lokalen aan de locatie Kerkstraat.

Erik van Leeuwen

Daarmee houdt het college vast aan de eerdere lijn. De schoolbesturen lieten eerder weten de nevenlocatie aan de Kerkstraat niet te zien zitten. Ze vinden de afstand te groot (2,5 kilometer) en geven aan dat het onderwijsconcept lijdt onder een locatie op afstand. Het ruimtegebrek is een gevolg van een grotere groei dan verwacht. Aan de hand van nieuwe groeigegevens deed de gemeente een nieuwe studie. Die vormt de basis voor ‘plan 2’.

Het college zegt dat het plan past binnen de verordening huisvesting. Het geeft ook aan dat de keuze ‘zeker niet alleen uit financieel oogpunt’ is gemaakt en wijst op de grote investeringen tussen 2016 en 2023 in het basis- en voortgezet onderwijs. “Elke keer is het een afweging waaraan de beperkte gemeentelijke middelen worden besteed. We kunnen niet alles realiseren.”

Dat nu wordt gekozen gebruik te maken van leegstand binnen twee kilometer vloeit volgens het college voort uit een verordening, die eerder door de gemeenteraad is aangenomen. “Dat kan dus geen verrassing zijn voor de schoolbesturen.” Het college bestrijdt ook dat een toezegging is gedaan dat er volgend jaar al noodlokalen komen aan de Parklaan. “Zonder apart raadsbesluit kan zo’n toezegging ook nooit worden gedaan.”

Komend schooljaar zijn aan de Kerkstraat eerst vijf en later zes lokalen beschikbaar. Bij nog meer instroom van leerlingen is vanaf oktober ook een andere uitwijk beschikbaar: de gerenoveerde Sperwerhoek 4/6 (Rehoboth).

Flexibiliteit gevraagd
Het college erkent dat het gebouw aan de Kerkstraat afwijkt van de indeling van het hoofdgebouw aan de Parklaan en daarom minder past bij de manier waarop de scholen lesgeven. Voor de tijdelijke huisvesting noemt het college dit acceptabel en vraagt ze flexibiliteit van de gebruikers.

“Dislocaties zijn misschien ongewenst, maar zeker niet ongebruikelijk”, zegt het college. “In deze situatie gaat het om een beperkt aantal groepen en daardoor is het effect gering.” Volgens de gemeente is de route niet onveilig. “Zowel aan de Parklaan als aan de Kerkstraat is de verkeerssituatie niet ideaal. Dat gaat vooral om autogebruik, niet om de fiets.”

In de gemeenteraad lijkt een meerderheid te tekenen voor het nieuwe plan. De raad begrijpt de wens van de schoolbesturen om alle kinderen op één plek te huisvesten, maar wijst op de uitzonderlijke situatie. De raad is daarnaast bang voor precedentwerking als de scholen in Triangel hun zin krijgen en er nog extra uitbreiding komt. Het is niet wenselijk dat er lokalen worden bijgebouwd als er elders ruimte is. “Het gaat wel om gemeenschapsgeld”, aldus een raadslid.