René Mascini: ‘Als zich kansen voordoen, dan pakken we die’
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>In Nieuwerkerk hoopt Woonpartners snel stappen te zetten met 42 appartementen op de locatie Tweemaster.</p>

In Nieuwerkerk hoopt Woonpartners snel stappen te zetten met 42 appartementen op de locatie Tweemaster.

René Mascini: ‘Als zich kansen voordoen, dan pakken we die’

  •   keer gelezen

Regio – Woonpartners Midden-Holland wil de productie van sociale woningbouw in Zuidplas en Waddinxveen graag verdubbelen. Voorwaarde is dat de verhuurdersheffing van tafel en de vennootschapsbelasting omlaag gaat, zegt directeur René Mascini.

Erik van Leeuwen

Vorige week sloot een groot aantal marktpartijen een woonakkoord met de ambitie om tot 2030 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen. Het akkoord is vooral bedoeld voor de politiek om in de volgende regeerperiode werk te maken van de enorme klus die Nederland te wachten staat om het woningtekort (nu 300.000 woningen) aan te pakken.

Woonpartners Midden-Holland is blij met het akkoord. “We zullen alle zeilen moeten bijzetten”, reageert Mascini. “Het initiatief om tot dit woonakkoord te komen, is genomen door Martin van Rijn, de voorzitter van de vereniging van woningcorporaties. Dus ja, we staan hier volkomen achter.”

Mascini zegt de huidige situatie in de woningmarkt nog niet eerder in zijn lange loopbaan als bestuurder in de sociale woningbouwsector te hebben meegemaakt. “Je zult maar starter zijn nu. Het is vrijwel onmogelijk om aan een woning te komen. Er staan in deze regio ruim veertienduizend woningzoekenden geregistreerd.” 

Hoe krap de markt is, bleek onlangs toen Woonpartners de inschrijving voor project Parkhoven in Triangel, met enkele tientallen huurappartementen, opende. Maar liefst 850 geïnteresseerden meldden zich. “Het geeft meteen de noodzaak aan om snel meer te gaan bouwen”, zegt Mascini. “Een betaalbare koopwoning is voor jonge mensen nauwelijks meer te vinden.”

Hij is daarom blij dat projecten in Zuidplas en Waddinxveen van de grond komen. “Tot 2030 staan er plannen voor elfhonderd, twaalfhonderd nieuwbouwwoningen in de planning. We realiseren nu jaarlijks zo’n honderddertig nieuwe woningen. Dat aantal kan omhoog; voorwaarde is wel dat door de rijksoverheid een aantal maatregelen worden genomen.”

Zo moet de verhuurdersheffing van tafel en ook de vennootschapsbelasting hindert woningcorporaties in de financiële slagkracht. Mascini: “Die vennootschapsbelasting betalen we voor de waarde van een woning. Omdat de woningen steeds hoger worden getaxeerd, betalen we dus steeds meer belasting, terwijl het voor ons alleen maar waarde op papier is. Het is een huurwoning, geen koop.”

Plannen
In Zuidplas is Woonpartners volop bezig met plannen. “In Moerkapelle in De Jonge Veenen, in Zevenhuizen in Koningskwartier en in Nieuwerkerk hopen we snel weer stappen te zetten op de locatie Tweemaster met 42 driekamerappartementen. Dan hebben we nog het project Swanladriehoek en sportpark Van ’t Verlaat, waar we een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling. Sociale woningbouw staat volop in de picture. Dat zie je terug in het uitgangspunt van de gemeente. Dertig procent is het vertrekpunt. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder, waar we graag nieuwbouw willen realiseren.”

Naast grote projecten richt Woonpartners zich ook op kleinere projecten. “Als zich kansen voordoen, pakken we die. Je kunt zeggen dat achttien huurappartementen een druppel op een gloeiende plaat is, maar veel kleine beetjes helpen ook.” 

Meer berichten