De selectie van ZVH is volop in training voor de start van de eredivisie.
De selectie van ZVH is volop in training voor de start van de eredivisie. Foto: Erik van Leeuwen

Ronald de Rooijs scherpe oog helpt ZVH

Sport 224 keer gelezen

VOLLEYBAL
Waddinxveen – Ronald de Rooij stapte dit jaar van de mannenploeg van Timios over naar het opleidingsteam van ZVH in Zevenhuizen. Veel plezier beleefde hij daar nog niet aan, maar De Rooij mag in het nieuwe jaar wél aan de slag als scout/analist van de eredivisionist.

Waar alle breedtesportcompetities nog ‘on hold’ staan, is de selectie van ZVH alweer volop aan het trainen. In sporthal Swanla laat de technische staf onder aanvoering van trainer/coach Kristian van der Wel er geen gras over groeien. Het strakke regime van maximaal vier spelers in een trainingsgroepje is sinds een kleine twee weken ingeruild voor teamtrainingen zonder beperking. 

“Ik ben blij dat ze weer kunnen spelen”, zegt Ronald de Rooij, die met ZVH 2 onverrichter zake thuis zit. Hij heeft er weinig fiducie in dat dat snel gaat veranderen. “De besmettingscijfers worden niet echt lager, ik ben bang dat dit een verloren seizoen is. Misschien dat we vanaf maart nog wat potjes kunnen spelen, maar van een serieuze competitie zie ik het niet meer komen.”

Drie van zijn spelers zijn toegevoegd aan de selectie. Die is weliswaar ruim met twaalf spelers, maar met de huidige coronasituatie kunnen er zomaar spelers uitvallen die positief op Covid-19 testen. De drie fungeren als een soort achtervang. “Dat ze kunnen meetrainen is sowieso goed voor hun ontwikkeling”, ziet De Rooij ook nog een ander voordeel.

De Rooij zelf kan binnenkort zijn luie feestdagenstoel ook weer verlaten. Nu de competitie op het punt van beginnen staat – ZVH speelt op 9 januari de eerste wedstrijd tegen Taurus uit Houten – wordt van hem wekelijks een scoutrapport verwacht. Hij probeert zo goed mogelijk de aanstaande tegenstanders van de Zevenhuizense eredivisionist te ontleden. “Dit wordt mijn tweede seizoen”, zegt De Rooij. “Ik doe het samen met nog iemand, we pakten om de beurt een wedstrijd.”

Spelers en teams analyseren, het is serious business in volleyballand. “De Nevobo stimuleert de clubs ook”, vertelt De Rooij. “Alle clubs in de eredivisie zijn verplicht opnames te maken van de wedstrijden en die beelden vrij te geven. Alle scouts en analisten hebben een speciale opleiding gehad. Door het op een hoger peil te brengen wil de bond de topsport verder ontwikkelen.”

Code
De Rooij bekijkt beelden van aanstaande tegenstanders en is ook van de partij tijdens wedstrijden, uit en thuis. “Alles wordt in kaart gebracht. Bij een wedstrijd voer je de gegevens van een actie onder een code in het systeem in. Voor elke actie is een speciale code. Als je alle services van de tegenstander wil zien van een bepaalde wedstrijd voer je de code die daarvoor geldt in en vervolgens krijg je die services allemaal op een rij te zien. Er zit een gigantische hoeveelheid data in een wedstrijd. Op welke aanvaller speelt de spelverdeler het liefste, bij welke speler is de pass het minst verzorgd. Aan de hand van die data kan de trainer de strategie van de wedstrijd mede bepalen. Ook met betrekking tot het wisselen van spelers in zijn eigen team. De coach moest vroeger vertrouwen op zijn eigen inzicht en gevoel, nu heeft hij er een hulpmiddel bij.”

Hij bagatelliseert zijn eigen rol. “Ik vind het vooral leuk.” Zonder scherp volleybaloog en verstand van het spelletje had ZVH geen beroep op hem gedaan. “Ik probeer de technische staf een beetje te helpen, zo zie ik het. Data is belangrijk, maar je moet het niet overdrijven. Data zegt iets over de geschiedenis, zekerheid dat spelers hetzelfde gedrag vertonen in een wedstrijd heb je niet.”

Als ZVH binnenkort aan de competitie begint, zijn de sporthallen waar gespeeld wordt, op spelers, trainers en officials en een verdwaalde journalist na, leeg. De Rooij is zeker van zijn plaatsje. “Ik ben blij dat ik weer iets om handen heb. Die zaterdagen waren wel heel erg leeg.”