Afbeelding
Foto: archief

Omgevingsdienst vindt lage uitstoot bmc ongeloofwaardig

Algemeen Biomassacentrales 839 keer gelezen

Regio – De omgevingsdienst Haaglanden (ODH) heeft om uitleg gevraagd over de ‘zeer lage’ uitstootberekeningen van de toekomstige biomassacentrale van Beijerinck. Volgens activist Johan Vollenbroek erkent de ODH hiermee de ‘fraude’ die Beijerinck tracht te plegen door het aanleveren van ‘onhaalbare’ cijfers.

Myriam Dijck

In oktober dit jaar heeft Beijerinck opnieuw cijfers aangeleverd over de te verwachte stikstofuitstoot (NOx-emissie) van hun geplande centrale aan de Zesde Tochtweg in Waddinxveen. Het aanleveren van die cijfers is nodig voor het verkrijgen van een natuurvergunning. 

In de oorspronkelijke aanvraag van Beijerinck in 2016 gold een ander stikstofbeleid. Toen was een natuurvergunning nog niet nodig: een melding van de te verwachten uitstoot was voldoende. Dit beleid, de zogenaamde PAS-regeling, werd in 2019 afgeschoten door de Raad van State nadat Johan Vollenbroek een rechtszaak had aangespannen.

Toelichting
De ODH schrijft in een reactie op de nieuwe uitstootberekeningen van Beijerinck dat deze ‘zeer laag zijn in vergelijking met soortgelijke projecten’. Daarnaast waren de oorspronkelijke uitstootcijfers van Beijerinck ‘significant hoger’. De ODH, die namens de provincie Zuid-Holland natuurvergunningen uitgeeft, heeft Beijerinck dan ook om toelichting gevraagd.

Vollenbroek: “Populair gezegd: de provincie gelooft er geen bal van dat de NOx-emissie zo laag zou zijn en wijst het verzoek af. Kortom, Beijerinck moet alsnog de cijfers onderbouwen.”

Aan de Zesde Tochtweg wil een andere ondernemer, Wayland Energy, een zelfde soort centrale bouwen. Wayland leverde de ODH recent ook cijfers aan over hun verwachte stikstofuitstoot. Deze zijn berekend op basis van uitstootmetingen van een biomassacentrale in Andijk die dit jaar in bedrijf is genomen. HoSt, de bouwer van deze centrale, gaat ook de centrales van Beijerinck en Wayland bouwen.