De toekomstige biomassacentrale van Beijerinck zal vergelijkbaar zijn met deze installatie in Andijk.
De toekomstige biomassacentrale van Beijerinck zal vergelijkbaar zijn met deze installatie in Andijk. Foto: HoST

‘Vergunning biomassacentrale afgewezen vanwege emotie’

Algemeen Biomassacentrales 921 keer gelezen

Waddinxveen – Biomassacentrale-initiatiefnemer Beijerinck BV overweegt om een rechtszaak aan te spannen tegen de provincie Zuid-Holland. Volgens Beijerinck heeft de provinciale omgevingsdienst, Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), het bedrijf ‘ondermaats’ geïnformeerd tijdens de vergunningsaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale aan de Zesde Tochtweg in Waddinxveen.

Myriam Dijck

De provincie wees in juni de natuurvergunningsaanvraag af. Volgens Wim Lexmond van Beijerinck heeft de ODH hier ‘geen open en goede dialoog’ over gevoerd. “Als je een vergunning niet wilt verlenen, moet je dit motiveren. Dat is niet gebeurd. De ODH geeft ook toe dat ze tekort zijn geschoten.”

Een biomassacentrale stoot stikstof uit. Dit moet worden gecompenseerd, anders wordt er geen vergunning voor verleend. Volgens Lexmond zal ‘zijn centrale netto tot minder stikstofuitstoot leiden’: de installatie zal aansluiten op een lokale tuinder, Royal Peppers, die hierdoor de eigen warmtevoorziening grotendeels kan uitzetten. De bezwarencommissie legde deze argumentatie naast zich neer.

Lexmond: “De provincie is heel intensief bezig met het afwijzen van biomassacentrales, in plaats van het verlagen van de stikstofuitstoot in het algemeen. Dat heeft meer met emotionele argumenten te maken dan met de realiteit.”


*Lees hier alles over de biomassacentrales in Waddinxveen in ons dossier