Afbeelding
Foto: fotoarchief

Lage uitstoot biomassacentrale is ‘onhaalbaar’

Algemeen Biomassacentrales

Waddinxveen – De initiatiefnemer van één van de geplande biomassacentrales in Waddinxveen gaat alleen schone houtchips verbranden. Oorspronkelijk wilde Wayland Energy ook voor de helft plantenresten uit de kassen opstoken.

Volgens Ewald Pelser van Wayland geeft schoon hout minder luchtvervuiling. “Hout brandt schoner dan plantenafval waardoor er minder uitstoot vrijkomt.” Biomassacentralebouwer HoST heeft daarnaast het ontwerp van de installatie aangepast om rookgassen beter te zuiveren.

Om de verwachte uitstoot in kaart te brengen heeft Wayland metingen laten uitvoeren bij een vergelijkbare installatie in Andijk, die begin dit jaar is opgeleverd. Op basis hiervan heeft Wayland een nieuwe aanvraag ingediend voor de natuurvergunning, waar stikstofuitstoot onder valt. De stikstofuitstoot in deze nieuwe aanvraag is vele malen lager dan in de oorspronkelijke aanvraag van 2018.

Johan Vollenbroek, die het Nederlandse stikstofbeleid met succes aanvocht, wantrouwt de lage metingen. Hij noemt het zelfs fraude. “Dat is technisch onhaalbaar. Elke amateur kan zien dat die metingen in Andijk niet kunnen kloppen: volgens die metingen komt er nul emissie uit. Dat zou een wereldwonder zijn.”