Albert Kerssies hier met mondkapje in de raadzaal.
Albert Kerssies hier met mondkapje in de raadzaal. Foto: Erik van Leeuwen

Gemeenteraad vergadert ‘fysiek’ door, maar wel mét mondkap

Politiek 396 keer gelezen

Waddinxveen – De gemeenteraad blijft vooralsnog in de raadzaal en vergadert ‘fysiek’ door. Dat hebben burgemeester Nieuwenhuis en vertegenwoordigers van de partijen besloten na overleg.

Door Erik van Leeuwen

Door het oplaaiende coronavirus is een aantal gemeenten in de buurt weer overgegaan tot digitaal vergaderen. In de gemeente Zuidplas werden de raadsvergaderingen in het gemeentehuis afgelopen week al geannuleerd. Op korte termijn gaat de raad daar ‘online’ verder, waarbij raads- en collegeleden van achter de laptop thuis hun werk doen.

Waddinxveen wil daar echter niet aan. “Digitaal vergaderen is the next best thing”, zei burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis woensdag tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis. “Digitaal gaan is een alternatief, maar kent ook nadelen. Optimaal is het zeker niet.”

Nieuw college
Waddinxveen zit in een bewogen periode waarbij een nieuw college van de grond moet komen. Alle partijen vinden het onwenselijk als dat vanachter de computer thuis moet gebeuren. Woensdag werd de vergadering bijvoorbeeld vier keer geschorst voor overleg tussen en in de diverse raadsfracties. Dat zou in een online setting lastiger zijn.

“We houden natuurlijk een slag om de arm, we vergaderen fysiek zo lang dat mogelijk is”, aldus Nieuwenhuis. “Als er extra maatregelen komen die het onmogelijk maken om fysiek te vergaderen, houdt het op.”

Mondkapje
Iedereen die bij de raad aanwezig is, is nu wel verplicht een mondkapje te dragen, als hij of zij beweegt. Eenmaal op de vaste plek kan het kapje af. De vergaderingen zijn voor inwoners en andere belangstellenden via een livestream op de website van de gemeente te volgen.