Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Martijn Kortleven op de avond dat het college in Waddinxveen viel.</p>

Martijn Kortleven op de avond dat het college in Waddinxveen viel.

(

Foto: archief Hart van Holland

)
Val van college

VVD over nieuw college: ‘Alles behalve PvdA/GroenLinks’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De VVD houdt bij de vorming van een nieuw college vast aan wethouder Gezina Atzema. Fractievoorzitter Andrea van de Ploeg wil zich echter niet vastpinnen op het ‘zakencollege’, dat door PCW is voorgesteld.

Door Erik van Leeuwen

De VVD is er nog niet zeker van dat een zakencollege, dat door alle raadsfracties gesteund moet worden, de beste oplossing is om Waddinxveen het komende anderhalf jaar tot de volgende verkiezingen te leiden.

“Het idee erachter snap ik, maar we hebben wel wat moeite met het proces en de invulling van de wethouders”, reageerde Van de Ploeg. “Er komen straks vier wethouders vanuit de Waddinxveense politiek. Voor mij betekent een zakencollege wethouders van buitenaf dan wel kandidaten die niet gebonden zijn aan een partij. Het zakencollege wat nu wordt voorgesteld is in feite een ‘verkapte’ coalitie.”

Ondanks de twijfels wil Van de Ploeg het zakencollege een kans geven, maar dat geldt ook voor andere vormen van coalities. “We houden alles open, op één optie na.” Van de Ploeg herhaalde dat de VVD geen basis ziet om samen te werken met PvdA/GroenLinks. “Ons vertrouwen is geschaad.” Ook Weerbaar Waddinxveen en D66, de drie andere coalitiepartijen, sluiten een snelle samenwerking met PvdA/GroenLinks, die ze als een afvallige partij beschouwen, uit. “Zelfs als PvdA/GroenLinks met een andere wethouderskandidaat komt is er onvoldoende basis.”

Stijl
Mét Martin Kraaijestein weer in een college stappen, noemt Van de Ploeg onbespreekbaar. “Die man heeft een bepaalde stijl die heeft gebotst met de andere wethouders. Onze wethouder daar opnieuw aan bloot stellen, dat doen we niet.”

Halvard Jan Hettema, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks, begrijpt de onvrede bij de voormalige coalitiepartners. “Ze zijn niet blij met ons en het kost tijd om het vertrouwen terug te winnen.” Hij benadrukte overigens wel dat de fractie en de achterban nog steeds staat achter het besluit om het vertrouwen in het college op te zeggen. “Het ging zo niet meer. Je kan ons hooguit verwijten dat we eerder en steviger aan de bel hadden moeten trekken.”

Van de Ploeg neemt PvdA/GroenLinks vooral kwalijk dat de gewraakte brief van wethouder Kraaijestein, waarin hij het college ‘opblies’, niet bij de andere coalitiepartijen heeft gemeld. “Zo ga je niet met elkaar om.”

Kraaijestein gaf ook meteen aan dat hij beschikbaar is voor een volgende college. Hettema bevestigt dat hij opnieuw door zijn fractie naar voren wordt geschoven als kandidaat. “Hij is een goede wethouder.” Hij hoopt dat ‘oud zeer’ bij de vorming van een nieuwe coalitie opzij kan worden gezet. “Het is in het belang van Waddinxveen dat er een goed college met sterke, capabele wethouders komt. Of wij daar een rol in spelen? Wat ons betreft wel: we onderschrijven het coalitieakkoord dat tweeënhalfjaar geleden tot stand is gekomen.”

Bij het CDA wordt de naam genoemd van oud-wethouder Brigitte Leferink en bij PCW zingt de naam van fractievoorzitter Martijn Kortleven rond.

Kirsten Schippers zal door Weerbaar Waddinxveen opnieuw als wethouderskandidaat naar voren worden geschoven. D66 brengt Hannie van der Wal mogelijk weer in de race.

Besluit
Als alle partijen een wethouder aanwijzen, zal de raad bij een zakencollege een besluit moeten nemen over welke combinatie de vier stoeltjes gaat bezetten. Het ligt het meest voor de hand dat twee wethouders terugkeren en dat PCW en CDA een nieuwe wethouder leveren. Van de Ploeg is niet erg enthousiast over de ‘wethoudersverkiezing’. “Dat wordt wel heel ingewikkeld. Ik zie het nog niet voor me hoe zoiets moet gebeuren.”

Zij wijst ook op andere coalities, waarbij het huidige coalitieakkoord als basis kan dienen. “Niemand zit erop te wachten om voor het laatste anderhalf jaar een nieuw akkoord te moeten schrijven.”

Informateur Herman Timmermans (voormalig PCW-fractievoorzitter) heeft inmiddels de eerste ronde van de gesprekken met de zes fracties achter de rug. Hij begint deze week aan de tweede ronde. Hij wil zijn advies nog voor het einde van deze maand presenteren.

Meer berichten