Logo hartvanwaddinxveen.nl
Geen plaatsje langs de lijn, maar achter het hek: niet iedereen kon naar binnen.
Geen plaatsje langs de lijn, maar achter het hek: niet iedereen kon naar binnen. (Foto: Erik van Leeuwen)

ASW dacht aan cancellen van derby

  •   keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen - ‘Blij dat deze dag achter de rug”, verzuchtte ASW-voorzitter Gé Smakman een paar uur na de derby ASW-Be Fair. “Ik weet nu hoe het voelt om voorzitter te zijn van een profclub.”

Hij doelde daarmee op de veiligheidsmaatregelen waarmee ASW in aanloop naar het treffen werd geconfronteerd. “Het was vanaf tien uur ’s morgens spitsroeden lopen, maar het is gelukkig allemaal goed gegaan. We hebben complimenten van de politie en de gemeente gehad.”
Een paar dagen voor de wedstrijd kreeg Smakman een belletje van de politie die zich zorgen maakte over eventuele ongeregeldheden. Aanleiding was een oproep op Instagram van Be Fair Ultra’s om met vuurwerk naar de wedstrijd te komen. “De politie wilde geen risico nemen omdat het met oud en nieuw uit de hand was gelopen.”
Er volgde koortsachtig overleg tussen politie, gemeente en club. “Op zulke zaken zit je natuurlijk niet te wachten.” Even dacht ASW eraan de wedstrijd te cancellen. “Moet ik dit onze vrijwilligers aandoen? Dat heb ik me wel goed afgevraagd.” Uiteindelijk weigerde Smakman te capituleren voor de vermeende angst. “Ik laat het plezier van velen door zoiets niet bederven.”

ASW had er voor kunnen kiezen om al het uitpubliek te weren. “Joh, doe normaal. We zijn maar een dorp, hé. Ik tennis en bridge met mensen van Be Fair.”
Met acht mannen in gele hesjes probeerde ASW de orde te bewaren op het park. “Er waren ook twee bestuursleden van Be Fair bij.” En dan moest er nog rekening worden gehouden met coronaveiligheidsvoorschriften. Maximaal 250 personen van 18 jaar en ouder mochten aanwezig zijn. Toen dat aantal was bereikt, ging het hek dicht. Daardoor moesten tientallen toeschouwers het duel vanachter het hek volgen. Bij de wedstrijd zelf waren zo’n 400 toeschouwers. Een grote politiemacht hield een oogje in het zeil en greep in bij de Be Fair Ultra’s toen verboden vuurwerk dreigde te worden afgestoken.

Meer berichten