Afbeelding
Foto: Pixabay

Ron Stuurman is man van de lange adem bij Antilope

Sport 237 keer gelezen

ATLETIEK
Waddinxveen – Hij had afgelopen week in Canada de ENDURrun moeten lopen, maar corona gooide roet in het eten. Ook van het alternatief kwam niks terecht. Ron Stuurman, de man van de lange adem bij atletiekvereniging Antilope, liet voor de ‘virtuele’ versie van de ENDURrun vanwege de warmte verstek gaan.

Antilope meldde onlangs op de website triomfantelijk dat de 61-jarige Stuurman, die zichzelf fulltime duurloper noemt, toch had meegedaan aan de ENDURrun. “Klopt”, zegt de langeafstandsloper. “Ik heb in juli de tachtig kilometer gedaan. In Nederland, want de echte wedstrijd in Canada kon natuurlijk niet doorgaan vanwege de Covid-19-pandemie. De organisatie had echter een virtuele wedstrijd georganiseerd. Met dezelfde onderdelen en afstanden die deelnemers op een locatie bij hen in de buurt konden afleggen.”

Die tachtig kilometer werkte Stuurman verspreid over meerdere dagen af. “Ik ben naar Austerlitz bij Amersfoort en ook naar de skiheuvel in Bergschenhoek geweest. Dat is een flinke klim met een stijgingspercentage van twaalf procent. Ook in het Bentwoud heb ik gelopen. Een van de onderdelen was 7,5 kilometer in een bos lopen.” 

Stuurman voltooide alle onderdelen en was van plan om afgelopen week mee te doen aan de dubbele afstand: 160 kilometer. Hij loopt niet gauw weg voor uitdagingen, maar met de verzengende hitte in het vooruitzicht zag hij toch af van deelname. “Het is anders als het in Canada was geweest.”

Avontuur
Volgend jaar hoopt hij weer op een echte kans. “Ik heb goede verhalen gehoord en kijk ernaar uit.” Stuurman was na een paar jaar uitgekeken op marathons van Rotterdam en Amsterdam en besloot te kiezen voor het avontuur. Dat bracht hem naar duurloopevenementen overal in de wereld. “Ik heb de marathon van New York gedaan en daarmee is het eigenlijk begonnen. Ik hou van het avontuur. Lopen in een prachtige omgeving en meteen vakantie vieren.”

Zo liep hij vorig jaar de marathon van de Great Wall in China. “Dat was een bijzondere ervaring. Tien kilometer ging echt over de Chinese Muur. Ik heb 5500 traptreden gelopen. Ik had in Nederland flink getraind.” In Zuid-Afrika deed hij mee aan de Big Five. Plannen voor de toekomst heeft hij genoeg.

Als corona volgend jaar de wereld uit is, wil hij starten in IJsland, Wales en ook dus Canada. “In Wales gaat de loop langs de Hadrian Wall. Honderdtwaalf kilometer die je moet afleggen in 24 uur. In IJsland loop je tussen de vulkanen.”

Corona heeft zijn conditie niet aangetast. “Dat is het voordeel van hardlopen. Je kunt dat in je eentje doen zonder mensen in de buurt te hebben.”