Logo hartvanwaddinxveen.nl
Ina van Woudenberg (85) en echtgenoot Gert (87) pleiten voor een nieuwe lift aan de Peter Zuidlaan.
Ina van Woudenberg (85) en echtgenoot Gert (87) pleiten voor een nieuwe lift aan de Peter Zuidlaan. (Foto en tekst: Nicole Lamers)

Flatbewoners Peter Zuidlaan: 'Lift voor zoveelste keer kapot'

  •   515 keer gelezen

Waddinxveen - Eerder dit jaar kwamen de bewoners van een flat aan de Nicolaas Beetslaan in opstand, nu zijn het enkele bewoners van de flat aan de Peter Zuidlaan. Volgens het echtpaar Van Woudenberg en Sjim Schonewille (70) is het al jaren kommer en kwel. "Er moet gewoon een nieuwe lift komen. Het ding is zo vaak defect."

Niet alle neuzen staan dezelfde kant op. Dat blijkt als bij entree van het flatgebouw een groepje mensen direct duidelijk maakt dat zij de woningbouwvereniging niets kwalijk neemt. "Het is coronatijd, de spullen die nodig zijn voor het maken van de lift moeten uit het buitenland komen en dat duurt nu gewoon wat langer door corona. Dus de woningcorporatie hoeft echt niet zwart gemaakt te worden, hoor."

Maar het echtpaar Van Woudenberg dat al 17 jaar in de flat woont, meent dat er elk jaar wel weer iets aan de hand is met de lift. "Dat ie het echt helemaal niet meer doet, duurt nu al drie weken", vult Schonewille aan. "Daarvoor deed ie het ook vaker niet dan wel en dat is nu al aan de gang vanaf het begin van de coronaperiode."

De schoon- en kleindochter van het echtpaar Van Woudenberg waren het nu zat en trokken aan de bel. "Er wonen hier allemaal mensen van 80 en 90 jaar, die kun je toch niet naar vijf hoog laten klimmen?" Sommigen kunnen niet eens lopen of zitten in een rolstoel en zijn geheel afhankelijk van de lift."

Wel is er een traplift. Gert van Woudenberg (87) demonstreert het, want vier etages omhoog met de trap lukt hem echt niet meer. Zijn vrouw Ina (85) is beter ter been, maar ook zij zegt moeite te hebben. "Omlaag gaat nog, maar omhoog...dat is echt wel pittig." Met de traplift durft ze niet. "Ik vind dat gewoon heel eng, ik ben bang dat ie gaat haperen en dan zit je. Gert gebruikt die traplift nu ook pas voor de eerste keer en dan heeft hij nog het geluk dat ze allemaal beneden staan. Als je de traplift eerst naar beneden moet laten komen om vervolgens omhoog te gaan en dat vier etages achter elkaar, ben je zo een kwartier bezig."

Op de vijfde etage schijnt wel een bewoner te zijn die de lift als het ware kan resetten en dus in beweging kan brengen. "Maar die is uiteraard niet altijd thuis", meent Ina. "En dan nog, de aansluiting met de vloer waar de lift stopt, sluit ook vaak niet aan. Je moet echt uitkijken, hoor. En dan kunnen wij nog lopen, maar we hebben hier ook nog mensen in de flat die echt geen stap meer kunnen verzetten. Die zijn van een rolstoel afhankelijk." 

Penibel
Volgens Gert was de situatie bij hem een paar weken geleden ook even penibel. "Ik moest naar het ziekenhuis, maar de lift deed het weer eens niet en toen hebben ze een hoogwerker moeten regelen om mij uit de flat te krijgen. Net voordat ik de flat uitgetild zou worden, bleek de lift het weer even te doen en dus hebben ze me uiteindelijk via de lift naar de ambulance weten te krijgen. Maar het is toch te gek voor woorden. Overal om ons heen wordt geïnvesteerd in gebouwen en in liften en wij vallen iedere keer buiten de boot. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met elke keer een pleister hier of een pleister daar, plaats gewoon een fatsoenlijke, nieuwe lift."

Door andere bewoners zijn ook al brieven en mailtjes geschreven aan het adres van Woonpartners Midden-Holland met klachten over de lift. Schonewille laat er een paar lezen. Op 14 juli beantwoordt een medewerker van de woningcorporatie dat ook zij betreurt dat de lift uitgeschakeld moest worden. 

Het wachten is inderdaad op het leveren van onderdelen en hierin zegt de woningcorporatie afhankelijk te zijn van het onderhoudsbedrijf. Woonpartners zegt iedereen wel direct een persoonlijke brief te hebben gestuurd en een stoellift gemonteerd te hebben. 'Dat is het enige alternatief wat wij kunnen bieden en dat is dan ook direct ingezet'.

Meer berichten