Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: pr

Geen klachten, maar wel corona?

  •   359 keer gelezen

Waddinxveen/regio - 'Kun je ook corona hebben als je geen klachten hebt?' 'Kun je ook zonder klachten worden getest?' Dat zijn op dit moment veel gestelde vragen aan medewerkers van de GGD Hollands Midden.

Hillegom is door een uitbraak van corona veel in het nieuws geweest en één van de opvallende zaken hierbij was dat er cafébezoekers waren die zeiden geen klachten te hebben, maar wel positief zijn getest. Hoe zit dat precies? Kun je corona hebben als je geen klachten hebt? Het antwoord van de GGD is: 'ja, dat kan'. Toch test de GGD geen mensen die geen klachten hebben. In een persbericht legt de GGD uit hoe het zit. 

Er zijn twee groepen mensen die het coronavirus bij zich kunnen hebben terwijl ze geen klachten hebben. De eerste groep bestaat uit mensen die nooit corona gerelateerde klachten hebben gehad en ook niet krijgen. Deze mensen worden aangeduid als asymptomatischHet RIVM heeft beoordeeld dat, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, de kans dat asymptomaten het virus verspreiden zeer klein is. 

De tweede groep bestaat uit mensen die positief testen vlak voordat ze klachten krijgen. Deze mensen worden aangeduid als presymptomatisch. Nadat je met het virus in aanraking bent geweest, kun je tot 14 dagen klachten ontwikkelen. Dat is waarom huisgenoten en nauwe contacten van een besmet persoon worden gevraagd in quarantaine te gaan gedurende 14 dagen. Hebben zij na die 14 dagen geen klachten, dan hebben zij het virus niet.  

Uit onderzoek is gebleken dat het virus ongeveer 48 uur voordat je klachten ontwikkelt al waarneembaar en ook besmettelijk is. Het heeft alleen weinig zin om iemand die uit voorzorg in thuisisolatie zit, elke dag te testen. Als je iemand vijf dagen na blootstelling aan het virus test, kan deze test negatief uitvallen, terwijl iemand later alsnog klachten krijgt en wel positief test. Testen zonder klachten geeft volgens de GGD dus een vals gevoel van veiligheid omdat het slechts een momentopname is. Daarom wordt pas getest als iemand klachten ontwikkelt, dat is de meest efficiënte en logische manier van testen. Anders zou je je élke dag moeten laten testen.

Meer berichten