De grutto meldt zich weer in Nederland.
De grutto meldt zich weer in Nederland. Foto: Jan Nijendijk

Grutto wordt weer welkom geheten in 't Weegje

Algemeen 256 keer gelezen

Waddinxveen - 'Welkom Grutto-excursie'; zo heet de rondgang door 't Weegje die de IVN-afdeling IJssel en Gouwe organiseert op zondag 15 maart van 10.00 tot 12.00 uur.

De grutto is de icoon onder de weidevogels, waarvan de populatie door gebrek aan goede nestgelegenheid en te weinig voedsel voor de kuikens de afgelopen vijftig jaar met 70 procent is afgenomen, zo meldt de vereniging voor natuur- en milieueducatie IVN.

"Elk jaar is het weer een feest als de in West-Afrika overwinterende vogels zich begin maart in Nederland melden. Zij verzamelen zich eerst op voedselrijke plas-drasgebiedjes om na hun energievretende trektocht weer op te vetten, voordat de paartjes op zoek gaan naar een geschikte nestgelegenheid", zegt een van de excursieleiders van IVN.

"'t Weegje is zo'n verzamelplek, waar terugkerende grutto's met honderden foerageren. Als dan het zonnetje schijnt en het gr-wie-to, gr-wie-to klinkt, is de excursie geslaagd."

De parkeerplaats van het Praathuis, aan 't Weegje 4 (2741 JX), is de startplaats van de excursie op 15 maart. Voor meer informatie en aanmelden, zie deze website.


Zo klinkt een grutto: