Ruud van den Bosch was er beduusd van dat hij een verguld Hefje ontving. (foto: Albert Grooten & tekst: Annette van den Berg)
Ruud van den Bosch was er beduusd van dat hij een verguld Hefje ontving. (foto: Albert Grooten & tekst: Annette van den Berg)

Verguld Hefje voor vrijwilliger: 'Ik rommelde maar wat aan'

Human Interest 213 keer gelezen

Waddinxveen – Ruud van den Bosch kreeg zondag 23 februari een verguld Hefje opgespeld door wethouder Hannie van der Wal voor zijn inzet als vrijwilliger bij de Remonstrantse kerk. Hij organiseert daarvoor al sinds jaar en dag concerten en schreef onlangs nog een boekje over de Nederlandse remonstranten, die vorig jaar het 400-jarig bestaan vierde.

Van den Bosch was erg verrast door de gemeentelijke onderscheiding en was er zelfs een beetje beduusd van, toen hij het Hefje opgespeld kreeg.

"Dankzij vrijwilligers gebeurt er ontzettend veel in Waddinxveen", zei Van der Wal. "Het zorgt ervoor dat de gemeenschap bruist, dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat zou niet kunnen zonder de inzet van mensen die extra hand- en spandiensten verrichten voor zaken waar ze in geloven; bijvoorbeeld uit liefde voor de muziek."

Wethouder Hannie van der Wal bracht tijdens het opspelden van het vergulde Hefje in herinnering dat Waddinxveen lange tijd een traditie kende van muziek in de raadszaal. Toen dat niet meer mogelijk was, is gezocht naar een nieuwe locatie.

Uiteindelijk werd de muziek ondergebracht bij de Remonstrantse kerk; een gebouw met een prima akoestiek voor kamermuziek. Ruud van den Bosch en zijn vrouw Joke namen destijds het initiatief. Zij vonden het zonde dat een kerkgebouw zo weinig gebruikt werd en organiseerden er concerten.

'Niet nodig' 
Ruud en Joke van den Bosch wisten zondagmiddag van niets. Ze hadden vrijkaarten gekregen van Albert Grooten, dé voorzitter van Muziek in Waddinxveen, de stichting die sinds 2016 de muzikale zondagmiddagen in het kerkgebouw invult.

Grooten had zijn vrienden wijsgemaakt dat ze het concert van Giulio Potenza (piano) en Nicolas Dupont (viool) niet mochten missen. Dat Van den Bosch onderscheiden zou worden, had hij niet verwacht en vond hij eigenlijk ook niet nodig. "Eigenlijk heb ik niet zo veel gedaan", zei de vrijwilliger bescheiden. "Ik rommelde alleen wat in het keukentje met de afwasmachine. Joke nodigde de muzikanten uit en regelde de concerten."

De onderscheiding heeft hij echter ook aan al zijn ander vrijwilligerswerk te danken.