De laatste brug is nu ook open. (foto: gemeente Waddinxveen; tekst: Annette van den Berg)
De laatste brug is nu ook open. (foto: gemeente Waddinxveen; tekst: Annette van den Berg)

Schippers opent een van de acht

Algemeen 316 keer gelezen

Waddinxveen - Met het doorknippen van een lint heeft wethouder Kirsten Schippers maandag de brug bij de Overtoom officieel geopend. Met de brug is een doorgangsroute gerealiseerd voor voetgangers en fietsers tussen de wijk Oostpolder en winkelcentrum Gouweplein. Sinds september 2019 zijn acht bruggen vernieuwd. Schippers opende de laatste.

Acht nieuwe bruggen van staal en composiet hebben een einde gemaakt aan hinderlijke gehobbel over planken. En aan de kans dat er een auto doorheen zakt, zoals dat in maart 2017 gebeurde bij de brug aan de Linzenakker. Er zijn drie fiets- en voetgangersbruggen geplaatst in de wijk Oostpolder en vijf in Zuidplas. Begin vorig jaar werd na inspectie duidelijk dat de bruggen vervangen moesten worden.


Gebruikers van de (voormalige) voetgangersbrug tussen Nicolaas- en Machtelderf hebben ervaren dat het niet vanzelfsprekend is dat een brug vervangen wordt. Na de informatieavond over de reconstructie van het Nicolaaserf werd omwonenden in een brief medegedeeld dat besloten was dat de brug zou verdwijnen. De kosten van vervanging zouden niet opwegen tegen het nut en de noodzaak van de brug. Honderd meter omlopen was volgens wethouder Schippers geen bezwaar. De brug was onderdeel van een veelgebruikte wandelroute door dit deel van de wijk. Roel Ananias woont aan de Sterrenlaan en wandelde vrijwel dagelijks over de brug naar het centrum. "Nu moet ik steeds omlopen." Het alternatief via Plasweg of Zuidplaslaan is voor veel bewoners minder aantrekkelijk door het vele verkeer. Ook Piet van Halewijn mist de brug. "Er is niks tegen te doen. Ik probeer me ermee te verzoenen, maar het blijft vreemd." Ruud van Kampen vindt het vooral jammer voor kinderen. Hij heeft de indruk dat de speelplaats minder gebruikt wordt en er meer kinderen op straat spelen. "Het bruggetje werd ook gebruikt om vanaf te vissen en eenden te voeren, andere plekken zijn daar minder geschikt voor."