Logo hartvanwaddinxveen.nl

VVD: 'Er heeft iemand zitten slapen'

  •   1253 keer gelezen

Waddinxveen – De VVD heeft in de raadsvergadering op woensdag 11 december felle kritiek geuit op de gemeente. Volgens de partij moeten er signalen zijn geweest dat het niet goed ging met De Nieuwe School aan de Wingerd. "Er heeft iemand zitten slapen", aldus raadslid Ellen van Helden.

De Nieuwe School maakte begin deze week bekend dat het de deuren sluit vanaf 24 februari vanwege een somber toekomstperspectief. Het leerlingenaantal van de school daalt en de kans dat de school over anderhalf jaar voldoende leerlingen heeft om te blijven voortbestaan is nihil.

Van Helden concludeert dat de sluiting 'alles te maken heeft met mismanagement'. Zij baseert haar oordeel op reacties van ouders en andere informatie die zij heeft verkregen. "Er is al langer sprake van mismanagement. Vorig jaar vertelde de directeur van De Nieuwe school nog dat alles geweldig verliep en de leerlingenprognoses goed waren, terwijl nu blijkt dat dit absoluut niet klopte en het onderwijs dramatisch is. Er komt binnenkort een slecht rapport aan van de inspectie." Volgens Van Helden zou hieruit blijken dat de school organisatorisch niet in orde was, leerlingen- en personeelsdossiers ontbreken bijvoorbeeld. De onderwijsinspectie zou begin oktober een bezoek aan de school hebben gebracht.

Van Helden wilde weten wat er is gedaan met eerdere rapporten en waarom er niet toen al niet is ingegrepen. "De rol van de gemeente is beperkt, maar er zijn vele signalen afgegeven door ouders. Met die signalen is niets gebeurd."

Wethouder Hannie van der Wal gaf aan dat er nog geen rapport van de inspectie was en zegt dat signalen waar Van Helden over spreekt, haar niet hebben bereikt. Van Helden kon dat niet begrijpen. "Er heeft iemand zitten slapen. Dat moet uitgezocht worden."
De wethouder bevestigde dat de school een huurachterstand heeft. Met het schoolbestuur is inmiddels een betalingsregeling getroffen.

Van der Wal vindt dat de aandacht nu vooral moet uitgaan naar een zorgvuldige en ordelijke herplaatsing van de leerlingen. "Dat wordt nog een hele klus", zei ze. "Daarom ben ik blij dat de schoolbesturen in Waddinxveen de handen ineen hebben geslagen."

Het is de bedoeling dat de leerlingen na de voorjaarsvakantie overgaan. De transitie wordt bemoeilijkt omdat veel leerlingen een leerachterstand hebben. "Deze kunnen niet zomaar overstappen naar een andere school", zei Van Helden. "Dit is een grote zorg van de schoolbesturen." Er zouden al ouders zijn die eraan denken om hun kinderen straks thuis te laten. Van der Wal hoopt dat te voorkomen. "Er wordt door de schoolbesturen druk gewerkt aan een oplossing. Ze nemen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid. Als gemeente zitten we continue aan tafel."

Meer berichten