Logo hartvanwaddinxveen.nl
Ferry Zandvliet overleefde de aanslag in Bataclan en deed zijn verhaal op het Coenecoop College.
Ferry Zandvliet overleefde de aanslag in Bataclan en deed zijn verhaal op het Coenecoop College.

Overlevende Bataclan vertelt zijn verhaal aan scholieren Coenecoop College

  •   112 keer gelezen

Waddinxveen – Het gebeurde ook op 13 november en de Parijse concertzaal was even groot als de aula van het Coenecoop College. Vier jaar nadat hij de aanslag in Bataclan overleefde, vertelde Ferry Zandvliet aan de leerlingen van het Coenecoop College zijn verhaal. "Voor de aanslag was ik een oude zeikerd, sindsdien niet meer."

Door David Zandbergen

Zandvliet was door de school in Waddinxveen uitgenodigd in het kader van de 'Week van Respect.' Voorafgaand aan zijn verhaal hadden de leerlingen met elkaar gegeten. Nadat het geluid dat gepaard ging met het opruimen van het bestek was verstomd, wist Zandvliet al snel de aandacht op zich te vestigen.

Hij begon met het tonen van een foto waarop de lachende gezichten waren te zien van de concertgangers. "Heel veel mensen die op deze foto zijn te zien, leven niet meer." En bij een andere foto: "Kijk, daar sta ik." Wat volgt is het inmiddels bekende en aangrijpende verhaal: de paniek, het instinct dat het overneemt en uiteindelijk ook de thuiskomst en berichtjes van oude, soms al lang vergeten vrienden.

"Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu", eindigt Zandvliet zijn verhaal. Het is voor hem de conclusie van de vier jaar die achter hem liggen. "Vóór de aanslag was ik een zeikerd. Na de aanslag heb ik zoveel positiviteit gekregen, dat heeft mij echt veranderd." De boosheid die hij ook heeft gekend, heeft hij achter zich gelaten. "Ik heb gezien wat boosheid met mensen doet," vertelt hij doelend op de terroristen die de aanslag pleegden. Eén ervan heeft hij onlangs in de rechtszaal in de ogen kunnen kijken.

"De aanslag heeft mijn leven overhoop gehaald." Zandvliet is nu fulltime 'verhalenverteller', zoals hij het zelf noemt. Een week eerder heeft hij zijn verhaal nog in Los Angeles gedaan. "Omdat ik geen zielig verhaal vertel en mijzelf niet zielig vind, gaat mijn publiek vaak toch met een positief gevoel naar huis."

Zo ook de havo- en vwo-eindexamenleerlingen van het Coenecoop College die in groten getale aanwezig waren. Veel leerlingen waren diep onder de indruk, dat bleek uit de reacties: 'Zo bijzonder, ik ben er helemaal stil van' en 'Ik vind het zo vet dat de school deze man heeft uitgenodigd'.

Meer berichten