Logo hartvanwaddinxveen.nl
Triatleet en atleet Koen de Leeuw (rechts op archiefbeeld) staat ook dit jaar op de lijst van genomineerde sporters.
Triatleet en atleet Koen de Leeuw (rechts op archiefbeeld) staat ook dit jaar op de lijst van genomineerde sporters.

'Sportgala is feestje van de sporters'

  •   126 keer gelezen

SPORTGALA
Waddinxveen – Wie volgen basketballer Boudewijn Koppen en langlaufer Nicole de Wit op als sportman en -vrouw van Waddinxveen? Die vraag staat centraal tijdens het sportgala, dat vrijdag 22 november voor de zevende keer wordt gehouden.

Door Erik van Leeuwen

Marcel Comba is trots dat 'zijn' Lionsclub Waddinxveen-Tsuytende een evenement op poten heeft gezet dat door de jaren heen op steeds meer support uit de samenleving mag rekenen. De organisator van het sportgala heeft de jaarlijkse verkiezing van de beste sporters en prestaties zien uitgroeien tot een jaarlijks feestje van sportend Waddinxveen. "Het is precies het evenement geworden wat wij zeven jaar geleden voor ogen hadden. We vonden dat Waddinxveen een sportverkiezing miste en dat de sportverenigingen en de vele vrijwilligers een plek verdienden waar die waardering tot uitdrukking gebracht kon worden."

De formule is in de loop der jaren wel wat veranderd, zegt Comba. "We hebben daar waar nodig aanpassingen gedaan, mede ook op advies of aandringen van de sportverenigingen. De eerste jaren was de verkiezing uitsluitend voor sporters van Waddinxveense verenigingen. Dat hebben we aangepast, waardoor het ook mogelijk wordt om sporters te nomineren die bij een vereniging buiten Waddinxveen goed presteren. Een goed voorbeeld is bokser Roy Korving. Die heeft op nationaal niveau veel successen behaald, maar kwam aanvankelijk niet in aanmerking voor een titel omdat hij niet bij een Waddinxveense vereniging actief was. Dat hiaat hebben we eruit gehaald."

Gaandeweg werden ook categorieën toegevoegd. De titels sportman, sportvrouw en beste sportploeg worden vanaf het begin vergeven. "We hebben het zelf ook altijd heel belangrijk gevonden dat vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Zij zijn de motor waarop alle verenigingen draaien. Vandaar dat we die prijs een prominente plek in de verkiezing hebben gegeven. Daarnaast werken we met twee prijzen voor beste talent. Tot veertien jaar en eentje tot negentien jaar. Simpelweg omdat de twee leeftijdscategorieën heel moeilijk te vergelijken zijn met elkaar. Een sportverkiezing is sowieso lastig, want je ontkomt er niet aan om prestaties met elkaar te vergelijken."

Daarom vindt de Lionsclub het belangrijk dat er een onafhankelijke jury is. "Die jury bestaat uit vier personen. Standaard nemen de sportman en -vrouw van vorig jaar zitting in de jury, evenals een raadslid. Daarnaast zoeken we altijd naar een vierde jurylid dat uit hoofde van zijn functie breed overzicht heeft. Je moet dan denken aan een sportjournalist."

"We merken dat het bij de Waddinxveense sportclubs leeft", vervolgt Comba. "Maar het is wel zo dat we elk jaar moeten blijven trekken bij clubs om deelnemers aan te melden. De vraag komt altijd bij een bestuur te liggen dat al druk is met andere zaken. We hebben zelf een comité van zes man sterk dat nauw contact onderhoudt met de clubs. We houden ook al het regionale en lokale sportnieuws goed in de gaten. Van de gemeente krijgen we daarnaast de namen van de sporters door die een hefje krijgen voor een goede sportprestatie. Zo hopen we dat we niemand missen."

Het sportgala vindt traditioneel plaats in de aula van het Coenecoop College. "De school heeft ons vanaf het begin onderdak gegeven. Een prima locatie."

Ook traditie is een omlijstend programma met het nodige entertainment. Vorig jaar bestond het pauzenummer uit een demonstratie van de haka, de dans die Nieuw-Zeelandse rugbyers opvoeren voor een interland. Comba: "Dit jaar hebben we een freestyle voetballer."
Het sportgala (inloop 19.30 uur, start 20,00 uur) wordt net als andere jaren gepresenteerd door Erik van der Noort. Alle inwoners van Waddinxveen zijn welkom.

Meer berichten