Logo hartvanwaddinxveen.nl
Waddinxveen was even het epicentrum voor de voorbereidingen van het nationale bouwprotest Grond in Verzet. (tekst en foto Myriam Dijck)
Waddinxveen was even het epicentrum voor de voorbereidingen van het nationale bouwprotest Grond in Verzet. (tekst en foto Myriam Dijck)
Stikstof

Sander de Regt: 'Het kabinet zou moeten vallen'

  •   121 keer gelezen

Waddinxveen – 'De overheid heeft grote steken laten vallen wat betreft de 'onwerkbare regelgeving' rondom stikstof en PFAS.' Dat zegt Sander de Regt, directeur van ELM Bouwmachines in Waddinxveen en mede-initiatiefnemer van de protestactie Grond in Verzet.

"Het kabinet heeft zoveel fouten gemaakt, dat het eigenlijk zou moeten vallen, maar de leden houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd." Samen met drie bouwbedrijven uit andere delen van Nederland organiseerde De Regt het nationale bouwprotest op woensdag 30 oktober. "Waddinxveen was even het epicentrum van de voorbereidingen van Grond in Verzet." De weken voorafgaand aan 30 oktober zijn op het kantoor van ELM alle plannen gesmeed. Het acute probleem was de nieuwe PFAS-regelgeving. PFAS is een verzamelnaam voor schadelijke waterafstotende, chemische stoffen. Sinds oktober moet alle grond hierop worden gecontroleerd, anders mag het niet worden verplaatst. De Regt: "De huidige PFAS-norm is gelijk aan de laagst meetbare waarde. Hierdoor wordt bijna alle grond afgekeurd. Daar is niet over nagedacht." ELM verkoopt machines aan onder andere grondverzetbedrijven, waarvan er veel in Waddinxveen zijn. De Regt kon het zich daardoor niet langer permitteren om niks te doen. "Grondverzetbedrijven staan vooraan in de bouwketen, dus daar merken ze het als eerste als de opdrachten opdrogen. En dan ga je ook niet investeren in nieuwe machines." De Regt ziet veel woede om zich heen en de actiebereidheid neemt binnen de gehele bouwbranche met de dag toe. "Als er nu niet iets wordt gedaan, dan zullen er in januari en februari veel bedrijven omvallen", waarschuwt hij. De tweede reden voor de protestactie is de stikstofproblematiek. Omdat er in Nederland teveel stikstof neerslaat in natuurgebieden, krijgen ontwikkelaars van nieuwe bouwprojecten geen vergunning. Bouwmachines stoten namelijk stikstof uit. Volgens het RIVM is het aandeel van de stikstofneerslag uit de bouw minder dan 1 procent. De Regt: "Wij hebben dit probleem niet veroorzaakt, en we dragen er nauwelijks aan bij. Maar iedereen is op de rem gaan staan omdat er zoveel onzekerheid is. En dat terwijl er woningnood is." De Regt hoopt dat minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen uiterlijk 13 november met maatregelen komt, zoals het verruimen van de PFAS-norm. "Wij krijgen vaak het verwijt dat we te soft zijn wat betreft onze actie, maar we hebben er bewust voor gekozen om de politiek eerst de kans te geven om de situatie op te lossen. Als dat niet lukt, volgen zwaardere acties."

Meer berichten