Logo hartvanwaddinxveen.nl
De burgemeester liet de kans niet voorbij gaan om een selfie te maken met de achtstegroepers.
De burgemeester liet de kans niet voorbij gaan om een selfie te maken met de achtstegroepers.

Politici in spe in gesprek met burgemeester

  •   175 keer gelezen

Waddinxveen- Het was nog even wennen voor de achtstegroepers die woensdagochtend 9 oktober te gast waren bij burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis. Voor de startbijeenkomst van het project 'Jong geleerd is oud gedaan' waren negen kinderen uitgenodigd van de Theo Thijssenschool, de Bethelschool en de Dick Brunaschool.

Door Annette van den Berg

Nieuwenhuis legde de kinderen uit hoe hij burgemeester is geworden, hoe de microfoons en camera in de raadszaal werken, waarom er een portret van de koning hangt en vertelde dat er nooit gevochten is in de raadszaal. "In Waddinxveen is eigenlijk nooit ruzie. Soms lijkt het wel of mensen boos op elkaar zijn, maar daarna drinken ze in de ruimte hiernaast samen een glas cola, nemen wat borrelnootjes en een stukje kaas en maken weer grapjes met elkaar." De kinderen somden op hun beurt een aantal onderwerpen op die zij belangrijk vinden zoals 'veilig kunnen fietsen, ook als je aan de andere kant van Waddinxveen woont, meer zebrapaden en karpers in de sloot in plaats van kroos'.

Ideeën over hoe zij bij de gemeentepolitiek betrokken willen worden, waren er nog niet. Zowel de kinderen als de burgemeester en de betrokken ambtenaren gaan de komende tijd eens nadenken over de mogelijkheden. Mocht er een kinderraad komen, dan zijn er in elk geval al twee kandidaten. Dantonio Blonk van de Theo Thijssenschool ziet het wel zitten om zes keer per jaar naar het gemeentehuis te gaan om te vergaderen. Hij vertegenwoordigde zijn school omdat hij naar eigen zeggen vaak praat tijdens de les en praten in de politiek beter van pas komt dan in de klas. Ook Marieke Star van de Dick Brunaschool wil best geregeld naar het gemeentehuis komen onder schooltijd, want ze vindt school 'niet echt leuk'.
Buurgemeente Zuidplas heeft een kinderburgemeester. Burgemeester Nieuwenhuis zei bij de aftrap van het project 'Jong geleerd is oud gedaan' dat dit ook in Waddinxveen tot de mogelijkheden behoort, maar dat het wat hem betreft geen doel op zich is.

Meer berichten