Logo hartvanwaddinxveen.nl
Ex-inbreker Giovanni Tweeboom gaf beveiligingstips tijdens het tonen van foto's.
Ex-inbreker Giovanni Tweeboom gaf beveiligingstips tijdens het tonen van foto's. (Foto: )

Ex-inbreker geeft tips over het beveiligen van huizen

  •   90 keer gelezen

Waddinxveen – "De woningen in Waddinxveen zijn over het algemeen goed beveiligd tegen inbraak, maar er blijft altijd ruimte voor verbetering." Dat was de conclusie van voormalig inbreker Giovanni Tweeboom, die op dinsdag 8 oktober een lezing gaf in de raadszaal van het gemeentehuis.

Door David Zandbergen

Na afloop konden geïnteresseerden mee met een wandeling van het buurtpreventieteam.

'Ik vertrouw mijn eigen schaduw nog niet'

De voormalig inbreker had die dag nog een rondje door Waddinxveen gelopen. Van inbraakgevoelige situaties, zoals een dichtbegroeide heg of een slecht slot op de voordeur had hij foto's gemaakt die hij deze avond presenteerde. Een schutting die als trap kan worden gebruikt, een openstaande deur en een deurmat waarop een stapel oude kranten in het zicht ligt. Als Tweeboom nog inbreker was geweest, had hij genoeg makkelijke slachtoffers in Waddinxveen gehad. "Daarom sta ik hier, een gewaarschuwd mens telt voor twee."

Hij adviseerde iemand uit het publiek die vroeg wat je het beste kan doen zodra je merkt dat er een inbreker in je huis is: "Bel de politie, en roep daarna dat je de politie hebt gebeld. Ga alsjeblieft niet vechten, want een kat in het nauw maakt rare sprongen," sprak hij uit ervaring. De gastheer van de avond was terughoudend over zijn eigen criminele verleden, maar is vaak genoeg 'stout geweest' om privéritjes van de politie te krijgen. "Ik ben met moeite uit dat leven gekomen en ben er alert op om geen terugval te krijgen." Naast praktische tips kregen de aanwezigen ook de levensvisie van Tweeboom mee: "De wereld is slecht, daarmee is er niks nieuws onder de zon. Ik vertrouw mijn eigen schaduw nog niet. Boeven waren er al lang voordat u geboren was. Dus bescherm uw spullen goed en doe de deur op slot."

Meer berichten