Familie en betrokkenen waren aanwezig bij de onthulling van het nieuwe straatnaambord. (foto en tekst: Nicole Lamers)
Familie en betrokkenen waren aanwezig bij de onthulling van het nieuwe straatnaambord. (foto en tekst: Nicole Lamers)

Toon Pillepad onthuld

Algemeen 319 keer gelezen

Waddinxveen - Verzetsman Toon Pille was zijn oom. "Een geweldige oom die met mij speelde en mij leerde lopen", vertelt de nu 80-jarige Izaak Pille die maandag 30 september bij de officiële onthulling was van het straatnaambord Toon Pillepad.

In 1944 werd de Waddinxveense verzetsstrijder Toon Pille in de oorlog doodgeschoten. "Hij heeft nooit iemand verraden", weet Adrie Pille (77). Haar vader was de broer van Toon Pille.

Een handjevol Waddinxveners onder wie Hans Geel en burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis had er moeite mee dat de rol van Pille in het verzet nooit was erkend en dus werd maandenlang onderzoek gedaan en werd de zaak onder de aandacht gebracht bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Dit had tot gevolg dat Toon Pille in mei 2019 werd toegevoegd aan de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. "Veel te laat", meent Adrie Pille. "Dat had al veel eerder moeten gebeuren."

Maandag werd bij de rotonde, vlakbij de Petteplas en schuin tegenover de ouderlijke woning van Toon Pille en tegenover de begraafplaats, een nieuw straatnaambord onthuld: het Toon Pillepad. Na een toespraak van burgemeester Nieuwenhuis, las Hans Geel, auteur van het boek 'Het dorp Waddinxveen in de oorlog 1940-1945', een zelfgeschreven gedicht voor. Daarna mocht Geel samen met Irma van Teylingen die oom mocht zeggen tegen Toon Pille, het gemeentelijke doek van het straatnaambord trekken en was de officiële onthulling een feit.

Zichtbaar ontroerd keken ook de andere neven en nichten van Toon Pille toe. Izaak ging vroeger als 5-jarig ventje altijd mee met ome Toon op de bakfiets. Hij realiseerde zich toen niet dat hij door zijn oom als een soort bliksemafleider werd ingezet. "Ik zat namelijk bovenop de verzetskrantjes die verborgen lagen onder zadelmakersgerei, want Toon werkte bij een zadelmaker. Ik was in die tijd een klein blond ventje dat de aandacht wist af te leiden in het geval mijn oom werd aangehouden zoals op de Plasweg waar altijd drie Duitsers stonden. Ik vond het geweldig om elke dag door hem te worden opgehaald. Hij speelde ook altijd met mij en hij was ontzettend lenig. Hij zat bij gymnastiekvereniging TOOS."

Dat nu een straatnaambord is onthuld met zijn naam, vindt Izaak wel mooi. "Al is het ook wel even een moeilijk moment." En niet alleen voor hem. Ook de zoon van de toenmalige vriendin annex verloofde van Toon Pille is aanwezig en moet eveneens even slikken. "Dat dit leeft in Waddinxveen, is wel zeker", weet ook Nieuwenhuis. "Ik ben zelden zo vaak als burgemeester benaderd over een onderwerp als over Toon Pille. Mooi dat zoveel mensen begaan zijn, ook na 75 jaar."