Logo hartvanwaddinxveen.nl
Berry den Houter in zijn kas waar duizenden gerbera's in alle kleuren groeien. (Tekst en foto: Myriam Dijck)
Berry den Houter in zijn kas waar duizenden gerbera's in alle kleuren groeien. (Tekst en foto: Myriam Dijck)

Waddinxveense bloementeler helpt industrie innoveren

  •   231 keer gelezen

Waddinxveen – Bloemkweker Berry den Houter uit Waddinxveen werkt mee aan een project om de gerberateelt te innoveren. Sinds 2017 begeleidt het bedrijf de ontwikkeling van online software die de groei en bloei van de bloemen kan voorspellen.

"Dit project is uniek in de sierteelt", meent ontwikkelaar Fokke Buwalda. "Hiermee zullen telers op een fundamenteel andere manier naar de teelt kijken."

Momenteel worden licht, warmte en voedingstoffen toegepast aan de hand van ervaring en kennis van de kwekers. Met het 'Gerbera groeimodel' kunnen ze binnenkort met behulp van data nauwkeuriger voorspellen wat het effect van hun beslissingen is op de oogst en op de kwaliteit van de planten.

Den Houter helpt al twee jaar mee met de ontwikkeling van deze 'oogstvoorspeller', samen met negen andere gerberakwekers uit Zuid-Holland. "Het groeimodel helpt bij het bewaken van de kwaliteit, en het sturen op de productie. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld veel beter voldoen aan de vraag naar bloemen rondom feestdagen."

Na een ontwikkelingstraject van bijna zeven jaar, deels gesubsidieerd door de provincie, wordt de software de komende maanden door de groep telers getest. Het groeimodel zal begin 2020 klaar zijn voor gebruik en wordt dan naar verwachting landelijk geïntroduceerd.

Meer berichten