Logo hartvanwaddinxveen.nl
De watercrassula. (Foto: Jonathan Leeuwis, tekst: Nicole Lamers)
De watercrassula. (Foto: Jonathan Leeuwis, tekst: Nicole Lamers) (Foto: )

Exotische waterplant bedreigt de sloten in het Bentwoud

  •   102 keer gelezen

Waddinxveen/Benthuizen/Zoetermeer - In het Bentwoud is in opdracht van Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap van Rijnland donderdag 27 juni gestart met de verwijdering van watercrassula (Crassula Helmsii). Volgens boswachter Jonathan Leeuwis is de aannemer die in de arm is genomen de komende maand druk met sloten leegpompen en afgraven en is pas over een half jaar te zeggen of de aanpak succesvol is.

Waternavel is voor velen een bekende waterplant, maar minstens zo vervelend is, volgens Leeuwis, de watercrassula. Het is een waterplant die oorspronkelijk niet in Nederland voor komt, het is een exoot uit Australië. Volgens de boswachter is het een woekeraar waardoor sloten dichtgroeien en zuurstofgebrek ontstaat in het water waardoor vissen en andere waterdieren het loodje leggen. De waterplant kan verspreid worden via vogels, maar ook door mensen die bijvoorbeeld hun aquarium of vijver leeggooien in een sloot. Volgens de boswachter gaat het momenteel nog om twee watergangen bij het speelbos tussen Zoetermeer en Benthuizen, maar moet het karwei rigoureus worden aangepakt anders verspreidt het plantje zich razendsnel. "Een halve centimeter watercrassula is al genoeg om er last mee te gaan krijgen", meent Leeuwis. In Nederland komt het plantje ook veel voor op Terschelling. "Wat we de komende maand gaan doen, is het afgraven van de sloten. Het water wordt vervolgens gefilterd en in afgebakende dammen opgevangen. De bodem van de besmette sloten worden tien tot 20 centimeter diep afgegraven en houden voorlopig een laag waterpeil om alles in de gaten te houden. Alle 'vieze grond' wordt op één hoop gegooid en uiteindelijk héél diep onder de grond begraven. Ook het overgehevelde slootwater wordt gecontroleerd en pas over een maand of zes weten we of het allemaal gewerkt heeft. Als we dit niet doen, gaat het nog veel meer kosten op de den duur."
Overigens wordt het speelbos in het Bentwoud niet afgesloten tijdens de werkzaamheden. Wel wijst de boswachter erop dat ouders extra goed op hun kinderen moeten passen in verband met de grote machines in het gebied.

Meer berichten