Logo hartvanwaddinxveen.nl

VVD wil winst Gouwepark innen

  •   131 keer gelezen

Waddinxveen – De VVD heeft in de raadsvergadering op 12 juni een poging gedaan om wethouder Henry ten Zijthoff te overtuigen om de winsten van het Gouwepark zo snel mogelijk te storten in de pot voor jeugdzorg en de Wmo (sociaal domein). Ten Zijthoff ging niet overstag.

Door Erik van Leeuwen

De ontwikkeling van het Gouwepark, dat een gezamenlijk project is van Zuidplas, Gouda en Waddinxveen, verloopt zeer positief. De verwachting is dat binnenkort ook de laatste beschikbare percelen (drie) worden verkocht. Intussen is de winst voor de aandeelhouders, die alledrie een even groot aandeel hebben, opgelopen tot negen miljoen euro. De uiteindelijke winst zal om en nabij de 10,5 miljoen liggen.

De partijen hebben afgesproken dat de winst pas wordt uitgekeerd als de grondexploitatie is afgesloten, maar de VVD wil graag dat Waddinxveen tachtig procent van de huidige winst al incasseert. "We kunnen het geld goed gebruiken", zei raadslid Andrea Bakhuizen. "Het geld kunnen we storten in de egalisatiereserve van het sociaal domein, omdat er de komende jaren een tekort zal blijven op dit gebied."

Ten Zijthoff vond dat veel te voorbarig. "Met incidenteel geld een structureel gat proberen te dichten, lijkt me niet de oplossing. De provincie en de accountant zullen dat niet als een gezonde financiële huishouding zien."

Bovendien, zo gaf de wethouder aan, hebben hij en zijn collega-wethouders andere afspraken gemaakt. "Ik heb deze week nog gesproken en gevraagd hoe zij dachten over een voortijdige winstneming. Ze waren daar zeer duidelijk in: ze raadden het af, omdat bij uitkering de belastingdienst langskomt."

Bakhuizen vond dat een slecht argument. "Ik zie het verschil niet als we later uitkeren. Belasting zullen we toch moeten betalen."

Ten Zijthoff hield echter voet bij stuk. "Wie weet wat er straks nog gaat gebeuren", wees hij cryptisch naar een mogelijk Gouwepark II. Dinsdag nog meldde wethouder Jan Hordijk van Zuidplas dat een tweede bedrijventerrein op het drie gemeentepunt 'nog niet aan de orde is'. Wel wordt de vraag naar grond voor bedrijven goed in de gaten gehouden.

Meer berichten