Logo hartvanwaddinxveen.nl
De vuurplaats neemt een centrale plaats in in de tuin van Annemiek en Richie.
De vuurplaats neemt een centrale plaats in in de tuin van Annemiek en Richie.

Annemiek en Richie tafelen rond de braai

  •   142 keer gelezen

Waddinxveen - 'Gezellig' en 'lekker' en 'ja graag, wanneer?' zijn in Zuid-Afrika synoniemen voor 'braaien'. In Nederland hebben we het dan over barbecuen. Hoewel de bezigheden veel raakvlakken hebben, zijn er vooral ook veel verschillen.

Mag in Nederland het geduld nog weleens ontbreken om de kolen op de juiste temperatuur te laten komen, in Zuid-Afrika nemen ze daar uitgebreid de tijd voor. Ze maken eerst hun eigen kolen, althans ze branden hout tot het kolen geworden is. Ook bij het bereiden van het vlees is haast absoluut niet geboden, er is eerder sprake van 'slowfood'.
Het Zuid-Afrikaanse braai-rooster wordt niet bedolven onder sateetjes, worstjes en burgers, maar wordt belegd met grote stukken vlees die langzaam garen.

Op hun kampeerreis door Zuidelijk Afrika zagen Annemiek en Richie op elke campingplek een braai met wegdraaiend rooster, waardoor je na het koken ook nog van een kampvuur kunt genieten. Daar maakten ze graag gebruik van. Het inspireerde hen tot het maken van hun eigen vuurplaats annex barbecue. "Zodra het weer het toelaat, eten we van de bbq, het liefst met vrienden en/of buren. Gegrilde groenten, lekker vlees en een drankje maken de beleving compleet", laat het Waddinxveense koppel weten.

Nationale braaidag
Sinds 1995 wordt in Zuid-Afrika op 24 september Erfenisdag gehouden, een dag waarop Zuid-Afrikanen stilstaan bij hun afkomst en cultuur. 'Braaien' is onlosmakelijk verbonden aan deze dag, die daarom ook wel nationale braaidag wordt genoemd. (bron: kaapstadmagazine.nl)

Meer berichten