Logo hartvanwaddinxveen.nl
De discussie omtrent het (bij)stoken van biomassa voor energie gaat voornamelijk over hout. (tekst en foto: Myriam Dijck)
biomassacentrales

GroenLinks/PvdA teleurgesteld over standpunt minister omtrent biomassa

  •   393 keer gelezen

Waddinxveen – GroenLinks/PvdA heeft teleurgesteld gereageerd op de antwoorden van de minister over de (bij)stook van biomassa voor energie. Gisteren heeft Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat schriftelijk gereageerd op ingediende vragen naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur in april over het gebruik van biomassa.

De minister houdt vol dat energie uit biomassa volgens internationale afspraken per definitie CO2-neutraal is. Op de vraag of bij de verbranding van biomassa twee tot drie keer zoveel CO2-uitstoot vrijkomt, vergeleken bij gas, gaat Wiebes niet op in. Halvard Jan Hettema van GroenLinks/PvdA: "De reactie van de minister heeft een quasi-technisch gehalte."

De beredenering luidt dat de CO2 die vrijkomt bij verbranding van biomassa (in dit geval hout) weer opgenomen wordt door de groeiende bomen. De minister schrijft dat de gesloten CO2-kringloop voldoende wordt gewaarborgd dankzij strikte duurzaamheidscriteria. Volgens Hettema is dit slechts een 'semantisch woordenspel'. "Natuurlijk wordt er nieuw groen aangeplant, maar dat gebeurt niet op dezelfde plaats als waar het verwijderd wordt. Bovendien weet iedereen dat als je een 40 jaar oude boom verwijdert en je vervangt hem door een nieuw exemplaar, de CO2-opvang substantieel afneemt."

In Waddinxveen lopen momenteel plannen voor de bouw van drie biomassacentrales, waarvan twee vergunningen inmiddels zijn afgegeven. Hettema vindt dat er momenteel te weinig politieke instrumenten zijn om de nieuwe inzichten op het gebied van biomassa door te voeren. "Hier hebben we als politieke partij last van een politiek steekspel uit het verleden", schrijft Hettema. "Anno 2019 weten we meer over de effecten van biomassa dan ten tijde van het vaststellen van de bestemmingsplannen in het verleden."

Meer berichten