Logo hartvanwaddinxveen.nl
Op 13 en 15 maart werden de bezwaarmakers door de bezwarencommissie gehoord in de Ontmoetingskerk.
Op 13 en 15 maart werden de bezwaarmakers door de bezwarencommissie gehoord in de Ontmoetingskerk. (Foto: Erik van Leeuwen)
Biomassacentrales

Biomassacentrale mag er komen wat betreft bezwarencommissie

  •   338 keer gelezen

Waddinxveen - De gevraagde omgevingsvergunning door Wayland Energy voor het bouwen van een biomassacentrale aan de Zesde Tochtweg, blijft in tact. De 467 bezwaren die waren ingediend door tal van mensen en organisaties tegen deze vergunning zijn grotendeels niet-ontvankelijk en/of ongegrond verklaard. En dus wordt het besluit dat op 1 november 2018 genomen is door het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen niet teruggedraaid.

Het besluit wordt alleen herroepen voor wat betreft de realisatie van 21 parkeerplaatsen in plaats van vijf op het terrein waar de nieuwe biomassacentrale is gepland. Dat zijn parkeerplaatsen die zijn bedoeld voor het personeel dat straks aan de slag gaat bij de biomassacentrale en voor bezoekers. Volgens de formele richtlijnen moet een dergelijk bedrijf 21 parkeerplaatsen creëeren.

Het college heeft het advies van de bezwarencommissie overgenomen en besloten dat de eerder verleende vergunning voor de biomassacentrale binnen alle wet- en regelgeving valt en dus terecht is verleend. De centrale van Wayland Energy zal naast de centrale van Wagro (voorheen Beijerinck BV) komen te staan met eenzelfde omvang. De commissie heeft geen oordeel gegeven over de gevreesde milieu-, verkeer-, geur- en gezondheidsoverlast.

Wethouder Gezina Atzema zegt blij te zijn met het oordeel van de bezwarencommissie. "Hiermee krijgen we ook de ondersteuning dat het college de vergunning op terechte gronden heeft verleend." Atzema houdt er desgevraagd nog wel rekening mee dat de kans bestaat dat enkele bezwaarmakers naar de rechtbank stappen. "Die kans is aanwezig."

Van alle 467 bezwaren zijn lang niet alle bezwaren ontvankelijk verklaard. Er vielen er volgens de wethouder al een heleboel af op het moment dat de bezwarencommissie het begrip 'belanghebbende' definieerde. "Alleen bezwaarmakers die binnen een afstand van 300 meter van de biomassacentrale wonen en de bezwaarmakers die de biomassacentrale in hun zichtlijn hebben, daarvan zijn de bezwaren ontvankelijk verklaard (19 in totaal en die zijn dus beoordeeld)." 

Egon Coolen van Wayland Energy is tevreden over de uitspraak maar houdt ook rekening met verdere procedures. "Dit is mooi nieuws voor ons. We houden overal rekening mee, mocht er een rechtszaak komen dan zien we die met vertrouwen tegemoet".

Meer over dit onderwerp woensdag in Hart van Holland

Meer berichten